Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Vrouwen moeten niet zo snel zeuren"

Vrouwen bezoeken de huisarts vaker dan mannen. Ze zeuren te snel, vindt dertien procent van de Nederlandse mannen en twintig procent van de vrouwen. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het tijdschrift Gezondheid. Bijna twintig procent van de mannen en bijna dertig van de vrouwen vindt dat vrouwen hun klachten eerst moeten aanzien in plaats van direct naar de huisarts te stappen. Het zijn cijfers die Minister Hoogervorst van Volksgezondheid als muziek in de oren moeten klinken. In zijn op Prinsjesdag gepresenteerde beleidsagenda 2005 pleit hij voor meer verantwoordelijkheid van de burger, inclusief 'een gepast gebruik van de zorg'.

Uit het onderzoek van Gezondheid blijkt dat ruim een kwart van alle vrouwen het logisch vindt dat zij vaker naar de huisarts gaan. De reden: 'vrouwen hebben het veel drukker dan mannen'. Van de mannen onderschrijft iets meer dan tien procent die stelling. Zes procent van de mannen vindt juist dat vrouwen het minder druk hebben en daardoor meer tijd hebben om te zeuren. Drie procent van de vrouwen deelt die mening.

Zonder werk minder waard

'Van de burgers verwachten we dat ze op hun gezondheid letten. Met een gezond gedrag is het gebruik van zorg deels te beïnvloeden: gezond gedrag vermindert de zorgconsumptie,' schrijft het Ministerie van Volksgezondheid in de Rijksbegroting 2005.

De levensverwachting van vrouwen stijgt de laatste jaren minder snel dan die van mannen. Het tijdschrift Gezondheid peilde hoe vrouwen over hun eigen gezondheid denken. Zestien procent geeft aan de laatste jaren ongezonder te zijn gaan leven. Bijna de helft van alle Nederlandse vrouwen zegt te weinig te bewegen. Het hebben van werk lijkt daarbij een belangrijke rol te spelen. Zestien procent van de vrouwen geeft aan gezondheidsklachten te hebben die samenhangen met het werk, elf procent zegt gezonder te zullen leven met een minder drukke baan en tien procent zegt dat de moeilijke combinatie werk en privé effect heeft op de gezondheid. Tegelijkertijd is het werk voor vrouwen onmisbaar. De stelling 'Zonder mijn werk zou ik me minder waard voelen', onderschrijft 23 procent van alle vrouwen.

Gelukkiger zonder kinderen

Gezondheid heeft veel te maken met hoe gelukkig iemand zich voelt. Ook al geeft de Nederlandse vrouw aan dat het gezondheidsgedrag wel een impuls kan gebruiken, gelukkig is ze wel. Het geluksgevoel wordt gemiddeld met een 7,6 beoordeeld. Vrouwen in het noorden van het land zijn met een 7,8 het gelukkigst. Alleenstaande vrouwen zonder kinderen zijn het minst gelukkig (7,3). Het hebben van een kind is geen garantie voor geluk. Het zijn namelijk getrouwde of samenwonende stellen zonder kinderen die het hoogst scoren (7,8).

Het tijdschrift Gezondheid vroeg de Nederlandse vrouw wat gezondheid voor haar betekent. Dat leverde de volgende top-5 op:

Lekker in mijn vel zitten (89%)

De afwezigheid van ziekte (74%)

Gezond eten (72%)

Gelukkig zijn (69%)

Veel bewegen (60%)

/////