Gemeente Utrecht

Verbetering medische en farmaceutische zorg voor Utrechtse dak- en thuislozen

In Utrecht is een brug geslagen tussen de instellingen voor Maatschappelijke Opvang en de hulpverlening aan dak- en thuislozen. Deze kwetsbare groep krijgt voortaan snellere en betere medische en farmaceutische zorg door het project 'Recept voor goed handelen'. Daarmee is een belangrijke verbetering aangebracht in de zorg voor dak- en thuislozen.

Utrecht blijft zich onderscheiden door haar aandacht en daadkracht voor de kwetsbare mensen in de stad. Het gaat om mensen die niet in staat zijn op eigen initiatief of vrijwillig gebruik te maken van de beschikbare zorg. Extra begeleiding is essentieel om de nodige zorg in goede banen te leiden. 'Recept voor goed handelen' zorgt daarvoor. Wethouder Spekman van Maatschappelijke opvang en Verslavingszorg: "De eigen verantwoordelijkheid van de burger loopt bij deze kwetsbare groep tegen grenzen aan. De overheid mag niet met de rug naar hen toe gaan staan, maar moet hen het gezicht toekeren en hulp bieden".

In het project 'Recept voor goed handelen' is een systeem ontwikkeld waarbij afspraken en verantwoordelijkheden voor medische en farmaceutische zorg aan sociaal kwetsbaren zijn vastgelegd. In dit systeem, de zogenaamde 'veldnorm', is ook vastgelegd op welke wijze de betrokken zorgverleners onderling en met de cliënt communiceren. Het zorgproces en het aandeel van alle zorgverleners is in kaart gebracht en stap voor stap beschreven. Dit betekent voor de cliënten dat zij - bij ziekte of als medicijnen nodig zijn - sneller de juiste zorg krijgen. Instellingen kunnen sneller en adequater handelen en cliënten lopen minder kans tussen wal en schip te raken. Er is meer begrip voor hun situatie en het resultaat van de behandeling kan beter bewaakt worden.

Opdrachtgever van het project was de GG&GD Utrecht; Agis Zorgkantoor Utrecht de financier. In Amsterdam is een vergelijkbaar project uitgevoerd, maar dan alleen gericht op dak- en thuislozen in woonvoorzieningen. Het bijzondere van het Utrechtse project is de keuze voor een bredere doelgroep: cliënten van alle voorzieningen voor dak- en thuislozen. Naast de woonvoorzieningen zijn ook de dag- en nachtopvang bij het project betrokken. Op basis van de goede ervaringen in Amsterdam was Agis bereid ook het Utrechtse project te financieren.

Bij het project zijn vijfentwintig voorzieningen voor Maatschappelijke Opvang betrokken, zoals passantenverblijven, crisisopvang, hostels en begeleid-wonen projecten. Deze instellingen hebben samen met de GG&GD Utrecht, huisartsen, apotheken, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, thuiszorg en tandartsen afspraken vastgelegd over hoe de zorg het beste kan worden verleend. Heel belangrijk was ook de inbreng van cliëntenorganisaties, die de rol van de individuele cliënt bij het opstellen van een zorgplan en de klachtenmogelijkheden sterk benadrukten.

Dankzij het project zijn heldere afspraken gemaakt over medische en farmaceutische zorg aan de meest kwetsbare groep mensen in de samenleving. Dit betreft een heterogene groep met verschillende problemen (verslaving, psychiatrische stoornissen), waarbij vaak sprake is van een meervoudige problematiek. Een deel van deze groep wordt 'zorgwekkende zorgmijder' genoemd. Daaronder vallen psychiatrische zieken, langdurige straatdruggebruikers en zwervende alcoholisten. Mensen die het risico lopen om te verkommeren en verloederen als niet de juiste zorg geboden wordt.

Ondertekening convenant
De afspraken over medische en farmaceutische zorg in Utrecht worden bekrachtigd in een convenant dat door cliëntenorganisaties en voorzieningen voor wonen, opvang en zorg voor dak- en thuislozen wordt ondertekend. Dit vindt plaats op 23 september 2004 tijdens de slotmanifestatie van het project. De veldnorm, het convenant en een verslag van een onderzoek naar de beginsituatie zijn opgenomen in het boekje 'Recept voor goed handelen'. Dit boekje wordt op 23 september 2004 overhandigd aan Hans Spekman, wethouder Maatschappelijke Opvang en Verslavingszorg van de Gemeente Utrecht.

Noot voor de media

U bent van harte uitgenodigd voor de slotmanifestatie van het project 'Recept voor goed handelen'. Deze vindt plaats op 23 september a.s. van 11.45 uur tot 12.45 uur in het Stadhuis van Utrecht aan de Korte Minrebroederstraat 2.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman, telefoon (030) 286 10 55.