Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
66

Directie:
voorlichting

22-09-2004

Status:
informatie

Fons Asselbergs Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed

Prof. drs. A.L.L.M. Asselbergs wordt s Nederlands eerste Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed. Het gaat om een nieuwe rijkstaak. Net als de Rijksadviseur voor het Landschap, die in april 2004 werd benoemd, krijgt Asselbergs een plek binnen het Atelier van de Rijksbouwmeester, dat daarmee expertise in huis heeft met betrekking tot de omgang met cultureel erfgoed bij ontwerpopgaven. Op deze manier wordt de inbreng van ontwerpers van projecten versterkt en kan cultuurhistorie worden ingezet als inspiratiebron bij ruimtelijke ontwikkeling. Zo zal de Rijksadviseur bijvoorbeeld adviseren over een praktisch en filosofisch kader voor architectonische ingrepen in een historische context.

De benoeming van een Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed past in het streven van het kabinet om de wisselwerking en synergie in het beleid voor architectuur, erfgoed, landschapsontwikkeling en ruimtelijke ordening te intensiveren. Deze afzonderlijke beleidssectoren moeten meer een integraal geheel gaan vormen.

Asselbergs, op dit moment nog actief als directeur van de Rijksdienst voor Monumentenzorg, start per 1 november 2004 als Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed. De benoeming geldt voor een periode van drie jaar.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl