Provincie Overijssel

"Eerst discussie in de regio over burgerluchtvaart"

De bestuurders in de Taskforce "Nieuw perspectief voor Twente" stellen dat het burgerdeel van Airport Twente geopend moet blijven na de sluiting van het militaire deel, mits dat verantwoord is. De Taskforce heeft daarom met bijzondere interesse kennis genomen van het onderzoek van de Kamer van Koophandel naar de mogelijkheden om de burgerluchtvaart op Airport Twente te behouden.

De omvang van de burgerluchtvaart is afhankelijk van veel omstandigheden en van maatschappelijk draagvlak. In het onderzoek van de KvK zijn verschillende scenario's uitgewerkt. De bestuurlijke Taskforce spreekt daarover nu geen voorkeur uit. De komende maanden moet er een maatschappelijke discussie komen met de bevolking in de regiogemeenten en debatten van de volksvertegenwoordigers daar. Formeel is het vooral Enschede dat moet beslissen over de medewerking aan bepaalde mogelijkheden, maar zowel de lasten als de lusten zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de betrokken regiogemeenten, aldus de Taskforce. En ook de rijksoverheid en de provincie zullen medewerking moeten verlenen, als blijkt dat behoud van de burgerluchtvaart reëel is.

De komende tijd wil de Taskforce van de verschillende scenario's de effecten in kaart brengen, bijvoorbeeld voor het milieu, de werkgelegenheid en de maatschappelijke kosten. Het bedrijfsleven heeft grootse plannen, maar die kunnen niet worden gerealiseerd zonder belasting van het milieu (geluid, uitstoot en ruimtebeslag) en zonder investeringen in beveiliging, bereikbaarheid en afhandeling van de passagiers. Het maken van een keuze is niet eenvoudig en moet een zo breed mogelijke steun hebben. Tot nu toe werken alle instanties, bedrijfsleven en maatschappelijke groepen nauw samen om de schade door de sluiting van het militaire deel zo beperkt mogelijk te houden. Die eenheid zou ook heel goed zijn bij besluiten over de burgerluchtvaart, aldus de Taskforce.

De Taskforce vindt wel dat de rijksoverheid een bijzondere verantwoordelijkheid houdt om behoud van de burgerluchtvaart in Twente mogelijk te maken. Over die burgerluchtvaart zijn in 2003 door het rijk afspraken gemaakt met de regio. Juist op het Rijk drukt daarom een bijzondere verantwoordelijkheid, aldus de bestuurlijke Taskforce.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel