STAP

15-jarigen mogen van ouders zes glazen alcohol drinken

15-jarigen mogen van ouders zes glazen alcohol drinken Onderzoek: kinderen van 11 t/m 15 zeggen twee tot zes glazen per gelegenheid te mogen drinken van ouders.

Uit een nieuw onderzoek van STAP blijkt dat kinderen van 11 t/m 15 jaar zeggen twee tot zes (gemiddeld vier) glazen alcohol per gelegenheid te mogen drinken van hun ouders. Viervijfde van alle ondervraagde kinderen geeft aan te mogen drinken. Tot en met dertien jaar zeggen kinderen maximaal twee glazen te mogen drinken, veertienjarigen bijna vijf glazen en vijftienjarigen zelfs ruim zes glazen. Uit het onderzoek dat is uitgevoerd onder 163 kinderen blijkt bovendien dat kinderen goed bekend zijn met merken van alcoholhoudende drank. Driekwart van de ondervraagde kinderen noemt spontaan drie tot tien merken alcoholhoudende drank.

Start campagne Hoezo te jong?
Volgens de meeste kinderen weten hun ouders dat ze drinken; veel ouders weten niet precies hoeveel hun kinderen daadwerkelijk drinken. Ook blijkt dat hoe ouder het kind, des te minder goed ouders weten hoeveel ze drinken. Eenderde van de kinderen zegt dat ze niet door hun ouders zijn gewaarschuwd over de risico's van alcoholgebruik. STAP voerde in maart, april en mei van dit jaar gesprekken met 163 kinderen van 11 tot en met 15 jaar in Den Bosch, Den Haag en Utrecht. Op grond van de uitkomsten van het onderzoek start STAP deze maand met de bewustwordingscampagne Hoezo te jong? voor ouders. STAP vraagt gemeenten, GGD-en en instellingen voor verslavingszorg extra aandacht te besteden aan het thema alcohol en opvoeding. STAP heeft speciale posters, brochures, factsheets en een website voor dit doel ontwikkeld. Het thema is: Hoezo te jong?.

Bacardi Breezer en Heineken beste bekend bij kinderen Uit het onderzoek blijkt dat kinderen goed bekend zijn met merken van alcoholhoudende drank. Driekwart van de ondervraagde kinderen noemt uit zichzelf drie tot tien merken alcoholhoudende drank. Ruim 65% van de kinderen dat zegt een merk te kennen heeft het ook daadwerkelijk gedronken. Vooral mixdranken, likeuren en sterke dranken zijn vaak uitgeprobeerd. De meest genoemde merken zijn Bacardi Breezer, Heineken, Grolsch, Amstel, Smirnoff Ice, Passoa en Flügel.

Te jong drinken betekent grotere kans op verslaving Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat alcohol extra schadelijk is voor kinderen, omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Daarom kunnen organen als de hersenen beschadigen als een kind regelmatig veel drinkt, bijvoorbeeld elke week minstens één keer zes glazen op een avond voor een vijftienjarige. Kinderen die voor hun vijftiende a zestiende jaar beginnen met drinken hebben een grotere kans op alcoholverslaving. Ook lopen kinderen die op jonge leeftijd drinken meer kans op een alcoholvergiftiging, omdat ze over het algemeen veel minder wegen dan een volwassene. Daardoor kunnen ze al bij een relatief kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld vijf glazen in een korte tijd voor een kind van dertig kilo, een alcoholvergiftiging krijgen.

Fris is nog steeds de normaalste drank
Ondanks dat alcohol populair is, drinken nog steeds veel kinderen liever frisdrank. STAP raadt ouders aan het alcoholgebruik onder kinderen zoveel mogelijk tegen te gaan. De ideale norm is dat kinderen voor hun vijftiende jaar geen alcohol drinken.

Trimbos: alcoholgebruik onder kinderen sterk gestegen Recent landelijk onderzoek van het Trimbos-instituut (2004) bevestigt het toegenomen alcoholgebruik bij kinderen. Maar liefst 85% van alle scholieren uit het voortgezet onderwijs heeft ooit alcohol geconsumeerd. In groep zeven en acht van de basisschool heeft ongeveer de helft van alle kinderen al eens alcohol gedronken. Op twaalfjarige leeftijd is dit naar driekwart gestegen. Het verschil tussen jongens en meisjes is steeds miniem. Van de kinderen die drinken in de leeftijd van twaalf tot en met veertien jaar is ruim de helft minstens één keer in hun leven dronken geweest. Bij de vijftienjarigen is dit ongeveer 40%.

Bronnen:

-Klungers, J. (2204). Jonge tieners en alcohol. Onderzoek naar het alcoholgebruik, de bekendheid met merken, het verkrijgen van alcohol en de opvoeding onder jongeren van elf tot en met vijftien jaar. Utrecht. STAP

-Monshouwer, K. et al (2004). Jeugd en riskant gedrag. Kerngegevens uit het Peilstationonderzoek 2003. Utrecht: Trimbos-instituut.

STAP (Stichting Alcoholpreventie), 22 september. 2004 dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ravellaan 88
3533 JP Utrecht
Postbus 8181
3503 RD Utrecht
T: 030-6565041
F: 030-6565043
E: stap@alcoholpreventie.nl
www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl

22 sep 04 11:56