Socialistische Partij

Socialisme - What's left?

Cultuur: de ziel van de samenleving als sluitpost

22-09-2004 * De cultuurnota van Balkenende II maakt de conclusie onvermijdelijk dat we geregeerd worden door cultuurbarbaren. Er wordt opnieuw minder uitgegeven aan Kunst en Cultuur. Op prinsjesdag werden de uiteindelijke beleidskeuzes en subsidieverdelingen bekendgemaakt door staatssecretaris Medy van der Laan (D66). Niet lang geleden was het streven 1% van het Bruto Binnenlands Product te spenderen aan cultuur. Verder dan 0,25% komt men echter niet. De SP zet acties op draait in haar tegenbegroting de bezuinigingen terug, en stelt de rol van de Raad voor Cultuur ter discussie.

Bij cultuurwoordvoerder Fenna Vergeer van de SP liggen er honderden brieven uit binnen- en buitenland op haar bureau. Brieven, waarin kunstenaars en instellingen van naam en faam hun zorg uitspreken over de `culturele' weg die het kabinet inslaat en het feit dat die keuzes veel kapot zullen maken van wat ons lief is. Vergeer: "Bedragen die een druppel zijn in de zee van bezuinigingen, zijn van levensbelang voor sommige instellingen. Jaren van investeringen en kennis overboord worden gegooid, het doet de regering blijkbaar niets dat zo ook menselijk kapitaal wordt vernietigd."

Bureau Berenschot heeft berekend dat het in 2005 om EUR 59 miljoen euro gaat. Dat betekent een verlies van 6000 banen, onder meer ten gevolge van kortingen door gemeenten, verlies van gesubsidieerde banen en achterblijven van prijscompensaties. Door de rijksbezuinigingen wordt de filmstimuleringsregeling wegens succes beëindigd, een internationaal vermaard orkest wordt opgedoekt en straatmuziekgroepen worden zodanig gekort dat voor hun voortbestaan vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Maar ook het onderhoud van zowel grote als archeologische monumenten versloft. Voor mensen buiten de randstad zal er helemaal weinig overblijven. De korting op orkesten en dans bedreigt bovendien de toekomst van studenten van conservatoria en dansscholen.

In haar tegenbegroting draait de SP deze bezuinigingen terug en stelt extra geld beschikbaar voor onder meer de Popsector en ons cultureel erfgoed.

De SP vindt ook dat het tijd wordt om het subsidiesysteem onder de loep te nemen en de rol van de Raad voor Cultuur ter discussie te stellen. In meer dan 100 gevallen wijkt de Staatssecretaris af van het advies van de Raad voor Cultuur. Al eerder passeerde de staatssecretaris de Raad door bureau Berenschot om advies te vragen over de mate van mogelijke bezuinigingen op de ondersteunende sector. De Raad voor Cultuur leek zich in eerste instantie volgzaam neer te leggen bij het budget van de Staatssecretaris en gaf een paar weken later plots aan dat er toch EUR 20 miljoen bij moest om de bestaande kwaliteit te waarborgen. De volgzaamheid blijkt ook uit het verschijnsel dat in elk geval 17 instellingen een positief advies krijgen, maar geen subsidie krijgen toebedeeld.

"De staatssecretaris raast met haar kaasschaaf door het culturele landschap, met desastreuze gevolgen. Al met al wordt het tijd voor acties uit de sector, die zeker op onze steun kunnen rekenen," aldus Vergeer.