Time : 11:55:30 AM
Date : Wednesday, September 22, 2004
Sender Name: assubel

ASSUBEL & APRA STARTEN GESPREKKEN ROND MOGELIJKE FUSIE

Mogelijke fusie Arbeidsongevallenverzekeraars kan ook leiden tot doorgedreven samenwerking tussen MSR-FAMEDI en APRIM

ASSUBEL en APRA, beide Gemeenschappelijke Verzekeringskassen gespecialiseerd in de verzekering van Arbeidsongevallen, hebben besloten exclusieve gesprekken aan te vatten rond een mogelijke fusie.
Beide verzekeraars vertegenwoordigen respectievelijk een marktaandeel in de verzekering van Arbeidsongevallen van ongeveer 10 % en 5 % en zouden op deze manier de tweede Arbeidsongevallenverzekeraar van België worden in de privé-sector.
Beiden zijn opgericht omstreeks het begin van de vorige eeuw. Ze hebben een verschillend parcours afgelegd, maar bevinden zich momenteel in een erg vergelijkbare situatie. Ze hebben zich allebei opnieuw gericht op hun kernactiviteit :
het verzekeren van Arbeidsongevallen en aanverwante takken en diensten.
Zij zijn de enige verzekeraars die dat doen. Alle andere verzekeraars van Arbeidsongevallen zitten vervat in - vaak internationale - gedifferentieerde verzekeringsgroepen.

APRA en ASSUBEL delen eenzelfde toekomstanalyse. Arbeidsongevallen is een gesloten en gesatureerde markt. Elke verzekeraar verdedigt zijn concurrentie- voordelen : een multiserviceaanbod voor de enen, internationale verankering voor anderen. APRA en ASSUBEL mikken op een andere positionering op de markt die gebaseerd is op het aanbieden van een geïntegreerd concept.
Gebaseerd op de maatschappelijke veranderingen in verband met welzijn op het werk, werken beiden naar een unieke positionering op de markt die hen onderscheidt van hun internationale en/of gedifferentieerde concurrenten. Beiden komen hier uit op dezelfde propositie.

Allebei :


- zijn ze specialisten inzake Arbeidsongevallen en aanverwante takken en diensten (waaronder Collectieve Ongevallenverzekeringen);
- bieden ze een kwaliteitsservice;

- via een netwerk van makelaars;

- stellen ze een origineel productengamma voor, verschillend van dat van de andere verzekeraars;

- zijn ze politiek en financieel onafhankelijk;
- bieden ze naast verzekeringen ook doorgedreven dienstverlening aan rond preventie enerzijds, zowel primair als secundair en tertiair, en naar bijstand anderzijds.

APRA en ASSUBEL bouwen aan dezelfde missie, visie en strategie. Tevens ontwikkelen ze partnerschappen van dezelfde aard.

ASSUBEL en APRA zijn twee Gemeenschappelijke Kassen en dat verklaart ongetwijfeld waarom ze, meer dan anderen, de zorg voor de cliënt inbouwen in de diensten die ze verschaffen. Bovendien is dit bijzondere statuut de meest geschikte vorm voor dit product aanleunend bij de sociale zekerheid.

De fusie zou ook kunnen leiden tot een ver doorgedreven samenwerking op het gebied van MSR-FAMEDI vzw en APRIM vzw. Beide Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW) werden immers mede opgericht door de verzekeringsmaatschappijen. Zij spelen een belangrijke rol in het kader van preventie en welzijn op het werk, gekoppeld aan een multidisciplinaire benadering hiervan op het vlak van medisch toezicht en risicobeheersing.

Een mogelijke fusie zou leiden tot belangrijke voordelen voor alle partijen.

Het geeft hen de mogelijkheid een leidende positie in te nemen op het vlak van Arbeidsongevallenverzekeringen en aanverwante takken en diensten. Zo kan ook een baanbrekend concept gerealiseerd worden dat anticipeert op toekomstige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen rond welzijn op het werk.
Zowel op het vlak van de verzekering van Arbeidsongevallen en Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk kunnen de toenaderingen resulteren in een tweede plaats op de markt met ongeveer 15 % marktaandeel. Het gezamenlijk incasso van beide verzekeraars bedraagt +/- 150 miljoen ¤ in verzekeringen en 25 miljoen ¤ voor wat betreft de Externe Diensten.
Beide entiteiten zijn zeer complementair zowel geografisch als qua activiteiten en sectoren en nemen een leidende positie in verschillende sectoren waaronder bouw en haven. Hierdoor kunnen deze activiteiten gespecialiseerd benaderd worden.

Beide entiteiten zullen eerstdaags een intentieverklaring ondertekenen en streven ernaar de besprekingen af te ronden vóór het jaareinde.

Dirk van de WALLE,
Voorzitter van de Raad van Bestuur ASSUBEL en MSR-FAMEDI

Johan WILLEMEN,
Voorzitter van de Raad van Bestuur APRA en APRIM

Voor verdere info kunt u terecht bij onderstaande contactpersonen : Jean-Claude DEBUSSCHE
Bestuurder - Voorzitter Directiecomité ASSUBEL
Tel. : 02/214.64.14
GSM : 0475/98.02.69

Walter DE ROEY
Afgevaardigd Bestuurder APRA-APRIM
Tel. : 03/220.09.01
GSM : 0497/59.27.45

22 september 2004.