Stichting Wakker Dier

BEN EN JERRY'S SCHAKELT OM NAAR UITLOOPEIEREN

Persbericht - 22 september 2004

IJsmakers Ben en Jerrys heeft Stichting Wakker Dier laten weten dat zij vanaf oktober in heel Europa alleen nog diervriendelijke ijsjes zal verkopen. In hun ijsjes zitten vanaf die maand eieren afkomstig van vrije uitloopkippen. Hiermee is B&J het eerste bedrijf in Europa dat in de omschakeling verder gaat dan scharreleieren. Wakker Dier is zeer tevreden met dit besluit van Ben en Jerrys. Wakker Dier startte deze zomer een actie richting Ben en Jerrys omdat zij in hun ijsjes batterijeieren verwerken. De Wakker Dier actie ging van start op de buitendag van Ben en Jerrys, aangekondigd als het grootste ééndaagse buitenevenement van 2004 in Nederland. Dit evenement bestond uit een uitnodiging aan alle strandgangers om de hele dag lekker rond te gaan scharrelen onder het genot van een ijsje.

De actie van Wakker Dier eindigt nu symbolisch met een dagelijkse buitendag voor 51.000 kippen die mogen rondscharrelen. Dat is namelijk het aantal kippen die de 13 miljoen eieren produceren die jaarlijks door Ben en Jerrys worden gebruikt voor ijsjes in heel Europa.

Sinds Wakker Dier in 2002 haar legbatterijcampagne startte zijn al vele tientallen bedrijven overgeschakeld van legbatterijeieren naar scharreleieren. Alle supermarkten verkopen uiterlijk eind dit jaar geen batterijeieren meer. Ook diverse horecagroothandels, cateringbedrijven en ei-verwerkende bedrijven zijn gaan scharrelen. Echter, geen van deze bedrijven besloot om verder te gaan dan scharreleieren. Ben en Jerrys is het eerste bedrijf dat hiervoor gekozen heeft.

Door de omschakeling van al deze bedrijven worden er jaarlijks ongeveer anderhalf miljard batterijeieren minder verbruikt. Dit betekent concreet dat meer dan 5 miljoen kippen een beter scharrelleven krijgen met stro, zitstokken en legnesten. Afgelopen twee jaar is hierdoor het aantal kippen in Nederland in legbatterijkooien gedaald van naar schatting 80% naar minder dan 50%. Vele boeren schakelden na de vogelpest om naar scharrelkippen. Naast een enorme stap voorwaarts voor het welzijn van miljoenen kippen is dit ook een gunstige stap voor Nederlandse boeren; uit diverse onderzoeken blijkt dat Nederlandse boeren beter kunnen concurreren op een markt van kwaliteitsproducten (scharreleieren) in plaats van bulkproducten (batterijeieren). Daarnaast zijn voor een volwaardig boereninkomen ongeveer de helft minder scharrelkippen nodig dan batterijkippen en kunnen hier dus tweemaal zoveel boeren hun brood mee verdienen. Een groei van deze kwaliteitsmarkt is dus niet alleen omwille van dierenwelzijn maar ook voor boeren gewenst. De miljoenen kippen die nog in legbatterijen zitten in Nederland leveren eieren aan de koekjes, cake en mayonaise industrie en voor de export naar landen waar nog wel batterij-eitjes in de schappen liggen. Wakker Dier blijft zich via company-campaigning op deze markten richten.