Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

22-09-2004
Nieuwe speeltoestellen en skatebaan

Nieuwe speeltoestellen en skatebaan op het speelterrein Geerakker/Withagen

Tijdens de laatstgehouden informatiebijeenkomst in café het Chaamsche Wapen d.d. 2 juni 2004 inzake het locatieonderzoek naar de ontwikkeling van een woonzorgcomplex aan de Geerakker en Withagen, is er uitvoering gesproken over de onderhoudsstaat van het speelterrein. Zo is er stil gestaan bij de slechte afwatering van de ondergrond bij een van de toestellen, het achterwege blijven van het vervangen van in het voorjaar verwijderde toestellen en het realiseren van een (tijdelijke) skatevoorziening op deze locatie.
Van gemeentewege zijn die avond een aantal toezeggingen gedaan, waarop in dit artikel nader zal worden ingegaan.
Afwatering:
Nog vóór de zomervakantie is er een drainagevoorziening aangebracht in de betreffende zandbak en vastgesteld kan worden, dat de afwatering sindsdien naar behoren functioneert en hiermee dit probleem dus opgelost is.
Nieuwe speeltoestellen:
Dit voorjaar zijn enkele klimtoestellen verwijderd, omdat de veiligheid tijdens het spelen niet langer meer kon worden gewaarborgd. Er is toegezegd, dat er op dezelfde locatie zo spoedig mogelijk nieuwe toestellen zullen worden geplaatst.
Ter vervanging van de verwijderde toestellen zijn op donderdag 9 september jl. 2 nieuwe Klim-Klautertoestellen geplaatst. Het ene toestel is voorzien van een gewapend polyester glijbaan met roestvrijstalen glijpaat, terwijl het andere is uitgerust met een glijstang. Beide toestellen zijn gemaakt van duurzaam materiaal, namelijk gerecycled kunststof.
Skatevoorziening:
Reeds vorig jaar zijn er met de omwonenden en met een vertegenwoordiging van de Chaamse jeugd afspraken gemaakt over het aanleggen van een skatevoorziening aan de rand van het trapveldje en de voormalige heemtuin. Een asfaltverharding wordt als meest ideale ondergrond gezien voor een skatebaan. Er is echter gewacht met het aanbrengen van deze relatief dure investering op het moment dat dit terrein als woonzorglocatie in beeld kwam.
Op 7 juli jl. is dezelfde jongerengroep uitgenodigd om ter plaatse met de gemeente te bekijken welke alternatieven er voorhanden zijn om tegemoet te komen aan de nog steeds aanwezige behoefte van een skatebaan.
Mede naar aanleiding van dit overleg heeft het college van B&W inmiddels besloten om een tijdelijke skatevoorziening te realiseren op de bestaande rolschaatsbaan. Deze skatebaan zal bestaan uit drie toestellen: een funbox, een kwartramp en een grindbox. De verwachting is dat de toestellen nog in de komende herfstvakantie kunnen worden gebruikt door de skaters.
Er is sprake van een tijdelijke voorziening in afwachting van de feitelijke realisatie van het woonzorgcomplex op eveneens het speelterrein Geerakker.
Zodra duidelijk is dat het woonzorgcomplex op de beoogde locatie kan worden gerealiseerd, zal door het gemeentebestuur naar een definitieve locatie voor de skatebaan te Chaam worden gezocht. Ook de thans gekozen tijdelijke locatie Geerakker/Withagen zal daarbij in beeld blijven.
Door de Provincie Noord-Brabant is aan de gemeente Alphen-Chaam een subsidie verstrekt voor jeugdparticipatie, met als pilot-project het realiseren van een skatebaan te Chaam. Deze subsidie is aangewend voor de bekostiging van de inzet van een jongerenwerker voor dit project in de jaren 2002 en 2003.