Ingezonden persbericht


Persbericht Internet Society Nederland

ISOC.nl:

OVERHEID GAAT FUNCTIONEREN ALS DATAWAREHOUSE VOOR TERRORISTEN

"Verzamelen teveel informatie over burgers is staatsgevaarlijk"

Den Haag, 22 september 2004

Internet Society Nederland roept het kabinet op om af te zien van onbeheersbare nieuwe maatregelen en bevoegdheden die gericht zijn op het voorkomen van terrorisme. Het kabinet heeft een aantal wetswijzigingen in voorbereiding die niet alleen een onnodige inbreuk maken op de privacy, maar ook een gevaar vormen voor de veiligheid van de staat.

"Als het het kabinet al niet lukt om de miljoenennota uit handen van een stel nep-glazenwassers te houden, moet de enorme stroom aan data wel helemaal beveiligingsproblemen hebben", aldus Michiel Leenaars, directeur Internet Society.

Omdat de verzamelde informatie veel gemakkelijker en langduriger toegankelijk is dan de geobserveerde feiten zelf, vormen onder meer aftapgegevens een eersteklas informatiebron voor eventuele terroristen. Deze data zijn digitaal beschikbaar, waardoor controle op informatieverzameling met kwade bedoeling door derden ondoenlijk, aldus Internet Society. "De overheid zou in het ergste geval gaan functioneren als een datawarehouse voor terroristen", stelt Leenaars.

De vereniging is van mening dat je eerst garanties moet bouwen en geven dat deze data niet misbruikt worden voordat je ze gaat verzamelen. Het College Bescherming Persoonsgegevens stelde al eerder dat de noodzaak van de aangekondigde maatregelen nog niet is aangetoond. Indien dat niet alsnog overtuigend gaat gebeuren moet deze vaststelling gekoppeld worden aan het duidelijk aanwezige risico dat de voorgenomen maatregelen contraproductief zullen werken voor de veiligheid. Volgens ISOC.nl zijn dit voldoende redenen om af te zien van de gewraakte beleidsvoornemens.

--------------------