VVD



Nieuws

22 sep 2004 - Paul de Krom wil helderheid over
'somberheid' Van Geel

Het Algemeen Dagblad van 21 september 2004 meldt dat Milieustaatssecretaris Van Geel 'somber' is over de ophanden zijnde klimaattop in Buenos Aires dit najaar. In het artikel spreekt Van Geel over het vermoeden dat Amerika geen klimaatakkoord zal sluiten ongeacht een nieuwe president en dat er van India en China niet veel te verwachten valt.

Milieuwoordvoerder Paul de Krom wil - op basis van dit bericht - van Van Geel weten wat hij nu precies bedoelt met zijn opmerkingen over China en India. Daarnaast wil De Krom weten welke concrete stappen Nederland als EU-voorzitter zal zetten om Rusland alsnog over de streep te trekken om het Kyoto-verdrag te ratificeren.

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

1. Bent U bekend met het artikel 'Van Geel somber over klimaattop'?

2. Welke concrete stappen zal Nederland als Voorzitter van de EU zetten om Rusland alsnog over de streep te trekken om het Verdrag van Kyoto te ratificeren? Welke concrete aanwijzingen heeft u - naast de toezegging van President Poetin om 'het proces van ratificatie te bespoedigen' - dat Rusland daartoe spoedig zal overgaan?

3. Waarop is uw vertrouwen gebaseerd dat als Europa het goede voorbeeld geeft met betrekking tot verdere CO2 reducties na 2012, andere landen Europa wel zullen volgen, constaterende dat Europa zich wel aan het Kyoto Verdrag houdt maar het Verdrag nog steeds niet in werking is getreden?

4. Waarop baseert u uw uitspraak dat landen als de VS, India en China niet mee zullen doen met verdere CO2 reducties na 2012?

5. Als u van mening bent dat we landen als China en India niets kunnen vragen, betekent dat dan dat u niet inzet op het afsluiten van een wereldwijd Verdrag? Als dergelijke landen niet meedoen, hoe schat u dan de kansen in van klimaatbeleid dat wereldwijd het beoogde effect heeft?

6. Welke mogelijke strategieën ziet u voor Europa om een mondiale coalitie wél van de grond te trekken?