Keuringsdienst van waren


Toename besmette eieren

Sep 22 2004

De VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) en het Voedingscentrum dringen er nogmaals bij consumenten op aan om eieren goed te verhitten. Als bij de bereiding van voedsel toch rauwe eieren worden gebruikt dienen ook deze etenswaren grondig te worden verhit. Het gebruik van rauwe eieren voor koude sauzen wordt afgeraden. Contact met etenswaren en rauwe eieren moet worden vermeden. Het aantal salmonella gevallen door besmette eieren is sinds augustus 2004 weer gestegen. Deze stijging wordt veroorzaakt door geïmporteerde eieren. Dit blijkt uit gegevens van het RIVM die in opdracht van VWS en de VWA een continue bewaking uitvoert van ziektegevallen bij mensen. De bron van de besmetting kan daarbij worden vastgesteld. In regelgeving wordt onderscheid gemaakt tussen eieren voor industrieel gebruik en eieren voor gebruik door de consument, de zogenoemde tafeleieren. Tafeleieren moeten momenteel in het land van herkomst gestempeld worden. Daarbij moet onder andere het land van herkomst duidelijk af te leiden zijn. Nederland kent geen norm met betrekking tot het niveau van salmonellabesmetting voor tafeleieren, dus gerichte handhaving is niet mogelijk. Wel zijn er algemene risicoreducerende maatregelen. Zo zijn er specifieke bepalingen over het gebruik van rauwe eieren opgenomen in de hygiënecode voor de contractcatering, de horeca en de code voor instellingskeukens. Bij eieren voor industrieel gebruik geldt momenteel geen verplichting om het land van herkomst duidelijk aan te geven. Dergelijke regelgeving binnen de EU is nodig om zo tot een verbeterde identificatie van eieren die bestemd zijn voor industrieel gebruik te komen. De VWA adviseert ook in Europees verband te pleiten voor geharmoniseerde regelgeving. De VWA zal intensiever toezien op de controle door het Controlebureau Pluimvee en Eieren op de naleving van de huidige stempelplicht.