FNV BOUW

FNV Bouw: nu al scherpste WW Europa

Met de nieuwste WW-eisen heeft Nederland al de scherpste WW van de omliggende landen. Dat concludeert FNV Bouw uit een rapport dat de Sociaal-Economische Raad in februari uitbracht aan Minister De Geus van Sociale Zaken. De SER zei toen dat Nederland met een 'jaren-eis' van 4-uit-5 Europees gezien 'uit de pas gaat lopen', ook al zijn referte-eisen niet eenvoudig te vergelijken.

Daarnaast moet in het laatste jaar 39 van de 52 weken gewerkt zijn. Eerder liet FNV Bouw al weten dat de verscherpte eisen juist voor schilders en bouwvakkers nadelig werken, doordat zij tussen twee projecten door nog wel eens werkloos zijn. In het algemeen schaden de nieuwe referte-eisen jongeren en herintredende vrouwen.

Nu Minister Brinkhorst in De Volkskrant aankondigt dat de WW nog verder moet worden versoberd, vindt de bond het hoog tijd om de referteperioden in de ons omringende landen te vergelijken. In Duitsland zijn weliswaar 'mini-jobs' van minder dan 250 euro van WW uitgezonderd, maar verder is het voldoende om in 3 jaar 52 weken werk en verzekering te hebben gehad. In België zijn 312 werkdagen in 18 maanden genoeg.

Voor de duidelijkheid hier het lijstje uit het SER-rapport, dat op zijn beurt weer van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afkomstig is (MISSOC 2003):

België: 312 werkdagen in 18 maanden oplopend tot 624 werkdagen in 36 maanden
Denemarken: 52 weken werk en verzekering in 3 jaar; alleen verzekering voltijdwerkers of deeltijd van 2/3 voltijd
Duitsland: 12 maanden verplicht verzekerd in 3 jaar; mini-jobs (minder dan 250 euro per maand) zijn niet verzekerd voor WW Frankrijk: 4 maanden verzekerd in 8 maanden; seizoenswerkloosheid uitgesloten
Zweden: 6 maanden in laatste jaar
Verenigd Koninkrijk: minimumpremie-eis in laatste 2 jaar; alleen verzekering voltijdwerk

VOOR DE REDACTIE,