Socialistische Partij


Wijziging hypotheekrenteaftrek hoeft geen probleem te zijn

De afwijzende reacties op het erg voorzichtige voorstel van de PvdA om een staatscommissie in te stellen voor wijziging van de hypotheekrenteaftrek, zijn tekenend voor de zwaarte van het taboe rond het onderwerp. De gevoeligheid is begrijpelijk, maar geen reden om niet na te denken hoe het beter en eerlijker kan.
---

door Agnes Kant, Tweede-Kamer lid voor de SP

---

Voor vrijwel alle huizenbezitters in Nederland geldt dat de financiering van hun huis gebaseerd is op het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek. Het is dan ook noodzakelijk om voorzichtig met deze regeling om te springen. Vooral omdat mensen op basis van de huidige regelingen vele jaren vooruit plannen, is het belangrijk veranderingen gefaseerd en zoveel mogelijk alleen voor nieuwe gevallen in te voeren.

De overheid spendeert aan hypotheekrenteaftrek meer dan EUR 7 miljard in 2004. Een enorm bedrag, zeker vergeleken met de huursubsidie waaraan slechts EUR 1,5 miljard wordt besteed. Deze EUR 7 miljard komt lang niet altijd terechtkomt bij mensen die het nodig hebben. Mensen met een hoog inkomen hebben vaak ook een hoge hypotheek en bijbehorende aftrek. Bovendien kunnen zij door het progressieve belastingstelsel de betaalde rente voor een hoger percentage aftrekken. Hypotheekrenteaftrek is dus een soort inkomensafhankelijke subsidie, waarbij je meer ontvangt als je meer verdient. Hiermee wordt niet alleen het bezit van een eigenwoning gestimuleerd, maar ook het bezitten van een duur huis. Er is zeker iets voor te zeggen om als overheid mensen te helpen bij het kopen van een eigen huis, maar het is niet vol te houden dat het kopen van een duurder huis ook gestimuleerd dient te worden.

Nergens in de Europese Unie wordt het eigenwoningbezit zo zwaar gesubsidieerd als in Nederland. De OESO heeft zich kritisch uitgelaten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek. Ze stelt dat de subsidie op het eigen huis de pieken en dalen van de economie versterkt door het effect op de huizenprijzen. De DNB, bij monde van Wellink, deelt de kritiek: "Het woningaanbod is star. Als je dan de vraag ondersteunt, zie je dat terug in een hogere prijs. Ook heeft het niet geleid tot een vergroting van het eigen woningbezit. Daarmee heeft de aftrek niet gewerkt als beoogd. Wel zijn we als Nederland kampioen qua omvang van de hypotheekaftrek. Afschaffing moet niettemin voorzichtig en gelijkmatig gebeuren om te voorkomen dat de woningmarkt schade oploopt." (Telegraaf 28/5/2004) De Nederlandse vereniging van banken (NVB) heeft geaccepteerd dat de hypotheekrenteaftrek op termijn wel zal verdwijnen en dringt er op aan dat het dan wel heel geleidelijk gebeurt. Dat kan door middel van twee belangrijke hervormingen.

De eerste is de invoering van een aflossingsregeling. Ook wanneer er niet wordt afgelost, moet het bedrag waarover hypotheekrente kan worden afgetrokken, met 3% per jaar afnemen. Uiteraard zal dat slechts gelden voor nieuwe hypotheken. De regeling stimuleert om niet tientallen jaren hoge hypotheekschulden te houden en zo de staatskas zwaar te belasten.

De tweede maatregel is een vereenvoudigde en eerlijkere belasting van de eigen woning via het eigen woning forfait. Er komt één tarief van
1,2% met een belastingvrije voet van EUR 90.000,- voor eenpersoonshuishoudens en EUR 110.000,- voor meerpersoonshuishoudens. Dit maakt het voor mensen met een lager inkomen makkelijker een eigen huis te kopen.

De doorrekening van onze voorstellen door het CPB laat zien dat deze voorstellen voor het overgrote deel van de huizenbezitters geen gevolgen hebben. Alleen de allerrijkste Nederlanders profiteren minder dan in het huidige stelsel, terwijl de lage inkomens er iets op vooruit kunnen gaan. De doorrekening laat verder zien dat de huizenprijzen van vooral dure huizen, een korte periode niet zullen stijgen, om vervolgens weer met enkele procenten per jaar door te stijgen. Alles bij elkaar geen enorme consequenties dus. In het eerste jaar levert dit plan al een besparing voor de staatskas op van EUR233 miljoen en deze groeit tot EUR2,5 miljard per jaar over 30 jaar.

Deze voorstellen van de SP bieden de mogelijkheid om de hypotheekrenteaftrek dus niet alleen goedkoper, maar ook simpeler, logischer en eerlijker te maken. Simpeler, omdat de vreemde manier waarop de eigen woning wordt belast wordt vereenvoudigd. Logischer, omdat verschillende hypotheekvormen dezelfde aftrek krijgen. En eerlijker omdat de rijkste woningbezitters, die nu het grootste deel van deze subsidie opstrijken, iets minder gaan profiteren van overheidssteun.

Dit artikel is eind september 2004 verschenen in GPD-bladen