Ministerie van Buitenlandse Zaken

over de steun van Iran en Syrië aan terroristen in Irak

Beantwoording kamervragen over de steun van Iran en Syrië aan terroristen in Irak

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

22 september 2004

Behandeld

Drs. A. van Loopik

Kenmerk

DAM - 521 / 04

Telefoon

070 348 5407

Blad


1

Fax

070 348 6639

Bijlage(n)


1

Loopik.Adri-van@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lidWilders over de steun vanuit Iran en Syrië aan terroristen in Irak

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Wilders over de steun vanuit Iran en Syrië aan terroristen in Irak. Deze vragen werden ingezonden op 8 juli 2004 met kenmerk 2030417400

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van het lid Wilders (groep Wilders) over de steun vanuit Iran en Syrië aan terroristen in Irak.

Vraag 1
Bent u bekend met de uitspraak van de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari dat het terroristische verzet in Irak door de regeringen van Iran en Syrië wordt gesteund?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Beschikt ook de Nederlandse regering of één van haar bondgenoten (zoals de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk) over informatie dat de opstandelingen in Irak financiële en logistieke steun krijgen van en worden gestraind door de overheidsdiensten van de buurlanden Iran en Syrië?

Antwoord
Er zijn de Nederlandse regering berichten bekend over steun die opstandelingen in Irak mogelijk ontvangen van Iran en Syrië. De Nederlandse regering beschikt niet over bewijzen daarvoor. Zoals bekend kan op informatie van inlichtingendiensten van bevriende landen niet publiekelijk worden ingegaan.

Vraag 3
Bent u bereid om, wanneer de Iraakse regering binnenkort uitvoeriger informatie over de genoemde ondersteuning openbaar zal maken, deze zo spoedig mogelijk naar de Kamer te sturen, vergezeld van uw commentaar daarop?

Antwoord
Ja.

Trouw en De Telegraaf, 5 juli jl.