Provincie Flevoland




Provincie maakt ruimte voor nieuw beleid in komende jaren

De provincie Flevoland wil financiële ruimte creëren voor grote projecten die de komende jaren in Flevoland gaan spelen en waarbij ook de provincie een duit in het zakje moet doen. Daarbij gaat het om projecten als het nieuwe Omgevingsplan, de Zuiderzeelijn en investeringen om de infrastructuur en het voorzieningenniveau van Flevoland op peil te brengen. Dat blijkt uit de begroting van de provincie voor 2005, die vandaag door gedeputeerde Harry Dijksma is gepresenteerd.

In de begroting voor komend jaar maakt het college van Gedeputeerde Staten al reserveringen, die de provincie ruimte moet geven om een krachtige rol te spelen bij de ontwikkelingen die op Flevoland afkomen. Maar dat is nog niet voldoende. Volgend jaar wil het college op zoek naar extra ombuigingen, die de provincie meer financiële slagkracht moet geven.

De begroting voor 2005 die het college van GS aanbiedt aan Provinciale Staten is sluitend. Daarmee is het dagelijks bestuur (GS) erin geslaagd om kortingen uit het Provinciefonds op te vangen. Het Provinciefonds is de belangrijkste inkomstenbron van de provincie, die onder druk staat van bezuinigingen door het Rijk. Bovendien is het college erin geslaagd de tarieven voor de opcenten van de Motorrijtuigenbelasting niet meer te verhogen dan het
inflatiepercentage.

In juni van dit jaar hebben Provinciale Staten tijdens de Algemene Beschouwingen een aantal moties aangenomen die zorgen voor extra uitgaven van de provincie in 2005 en voor een deel ook de jaren daarna. Het college van GS is erin geslaagd om door ombuigingen geld te vinden voor deze wensen van Provinciale Staten. Ook komen GS tegemoet aan de wens van Provinciale Staten om in 2005 geen extra personeel aan te nemen. Dat betekent wel dat de provincie minder taken in interprovinciaal verband zal uitvoeren en dat de flexibiliteit van het college vermindert.

Flevoland is een jonge provincie, een innovatieve provincie en een provincie die schakel is tussen Randstad en Noord-Oost-Nederland. Vanuit deze gedachte is het voor het college van Gedeputeerde Staten een grote uitdaging om in te spelen op grote nieuwe klussen die op Flevoland af komen. Er is al begonnen met het maken van een nieuw Omgevingsplan en waarschijnlijk wordt volgend jaar een begin gemaakt met het maken van concrete plannen voor de Zuiderzeelijn van Schiphol, via Flevoland naar Groningen. Daarnaast zijn voor zowel de ontsluiting van Flevoland als het verkeer op provinciale wegen in Flevoland majeure investeringen te verwachten. Tot slot blijft het van belang dat het voorzieningenniveau in Flevoland op landelijk gemiddeld peil wordt gebracht. Daarvoor zijn rijksgelden nodig, maar de provincie wil ook zelf laten zien dat het extra geld over heeft voor het welzijn van de inwoners van de provincie.

Provinciale Staten stellen de begroting vast in de vergadering van 4 november a.s.