VVD



22 sep 2004 -

Vragen VVD over verslechtering situatie in Zuid-Soedan

VVD-Tweede-Kamerleden Zsolt Szabo en Hans van Baalen willen van de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken via schriftelijke vragen weten of het klopt dat de situatie in Zuid-Soedan is verslechterd. De twee liberalen baseren hun vragen op de berichtgeving in de Nieuwe Revu en NRC Handelblad. Het NRC bericht dat het twee jaar oude vredesoverleg over Zuid-Soedan dppr de Soedanese regering is stilgelegd om druk uit te oefenen op Amerika en West-Europese landen die sancties willen tegen Soedan.Vragen van het lid Szabo en Van Baalen (beiden VVD) aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken over een ernstige verslechtering van de situatie in het Zuid-Soedan


1. Heeft u kennisgenomen van berichten dat de Soedanese regering de internationale gemeenschap onder druk probeert te zetten (met alle mogelijke effecten die dat op de ontwikkelingen in Darfur kan hebben) door het vredesoverleg over Zuid-Soedan stil te leggen?


2. Hoe beoordeelt u het excuus van de Soedanese regering voor deze stillegging zijnde het bestaan van contacten tussen de SPLA en opstandelingen in Darfur? Wenst de SPLA juist dat het vredesoverleg over Zuid-Soedan níet wordt belast met de problematiek van Darfur en blijft zij bereid z.s.m. een vredesovereenkomst over Zuid-Soedan te sluiten?


3. Is het Soedanese regering er, in het kader van de hernieuwde confrontatiepolitiek, toe over gegaan de strijd in Zuid-Soedan weer aan te wakkeren?


4. Hebben Soedanese militaire veiligheidsdiensten rond de zuidelijke stad Malakal tribale milities opgezet tegen de SPLA?


5. Wordt inmiddels in Zuid-Soedan op instigatie van Khartoem weer de tactiek van de verschroeide aarde toegepast? Is het juist dat daar in de afgelopen maanden duizenden dorpen platgebrand en tienduizenden Zuid-Soedanezen ontheemd zijn?


6. Welke consequenties heeft het hierboven aangegeven gedrag van de Soedanese regering voor de positie van de Nederland? Welke maatregelen zal de Nederlandse regering als voorzitter van de Europese Unie initiëren als reactie op dat gedrag?


7. Bent u van mening dat de Nederlandse regering door de partijen in Soedan nog steeds als een neutrale onderhandelaar wordt beschouwd en waar blijkt dit uit?


8. Bij welke minister ligt de eerste verantwoordelijkheid voor de Nederlandse betrokken-heid bij het vredesproces in Soedan? Is dat de minister van Ontwikkelingssamen-werking of de minister van Buitenlandse Zaken? 22 september 2004