VVD



22 sep 2004 -

Speech Jan van Zanen op VVD-bijeenkomst ter gelegenheid van prinsjesdag

Liberale vriendinnen en vrienden, van harte welkom op deze traditionele bijeenkomst ter gelegenheid van prinsjesdag. Geweldig dat u met zovelen bent gekomen. Een speciaal welkom voor onze ere-leden Els Veder-Smit, Frits Korthals Altes en Frits Bolkestein.

U bent VVD-ers van diverse pluimage. Politici, kader, vrijwilligers, vaste gasten maar ook nieuwe gezichten. De VVD is springlevend! Zeker als ik u vanmiddag bijeen zie. Het is goed om aan het begin van het politieke seizoen informeel met elkaar van gedachten te wisselen over onze passie: liberale politiek en de daarbij behorende gemoedstoestand!

Vandaag prinsjesdag. We dragen volop regeringsverantwoordelijkheid. Gerrit en zijn team in het kabinet zijn bezig om een duidelijk liberaal geluid te laten horen. Het zijn moeilijke tijden waar veel van ons gevraagd wordt. Zoete en zure maatregelen. Stevige maatregelen ook. Maar het is nodig, met het oog op de toekomst!

Jozias en zijn mensen in de Tweede kamerfractie zullen vervolgens hun reacties gaan geven. Liberale accenten leggen. Dat zal best weer spannend worden.

De boodschap moet helder zijn. Het nut van al het noodzakelijke moet goed, duidelijk en steeds opnieuw aan iedereen verteld worden. Het is dan vervolgens ook aan ons, "de partij", de vrijwilligers, om ook de boer op te gaan om het verhaal te vertellen. Het liberalisme is een sterke ideologie, met veel veerkracht en diepgang. De grote belangstelling voor de ideeëndag in Ede over het Liberaal Manifest geeft dit ook aan. We moeten nu met z'n allen ook aan tonen dat de VVD een sterk merk is. Zeker nu we over belangstelling van de pers geen klagen hebben.

We hebben als partij een aantal lijnen uitgezet. Ik noem ze nog maar eens een keer: inhoud, mensen en proces. Geert Dales met zijn commissie Liberaal Manifest is hard bezig om de liberale vergezichten voor de komende tien jaar te schetsen. Hij doet met u de inhoud.

Pauline Krikke is met haar mensen in de Permanente Scoutingscommissie hard bezig om talenten te zoeken, te vinden en te behouden. Zij zoekt de mensen.

Henry Meijdam tenslotte is volop bezig met de Auditcommissie om instrumenten te ontwikkelen waarmee we de vernieuwing in de partij kunnen meten, maar vooral ook om de organisatie van de partij te blijven vervolmaken.

Met de inhoud, de mensen en een goede organisatie, moeten wij vervolgens werken aan de communicatie. Met u, de vrijwilligers, met het kader, met de leden maar vooral ook met de kiezer. Communicatie doe je met woorden, met beelden maar soms ook met spiegeltjes en kraaltjes. Een leuk nieuw hebbedingetje is de VVD flashstick voor op uw mobieltje.

Met dit soort kleine dingen, dames en heren kunnen we de VVD permanent in beeld krijgen en houden (U kunt ze straks bij de balie verkrijgen).

Het nieuwe seizoen breekt aan. Op 2 oktober en 11 december is er partijraad over mediabeleid en Miljoenennota en tenslotte omgevingskwaliteit. Op 17 november zijn er herindelingsverkiezingen. En eind november het congres in Noordwijkerhout. Momenten om uw stem te laten horen en actief mee te doen.

Herkenbaarheid, duidelijkheid, optimisme, maar vooral een rotsvast vertrouwen in de toekomst zijn wezenskenmerken van de liberale ideologie. De VVD is een duurzame partij. Geen eendagsvlieg. Wij zijn er overmorgen nog! Vandaag start het nieuwe politieke seizoen, morgen gaan we weer keihard aan de slag. Het liberalisme is nooit af, wij blijven trots op de VVD! Dank voor uw aandacht.