GroenLinks

Lagendijk: aandacht overspel-debat buiten proportie

Bosporus in Istanboel, Turkije 22 september 2004

Het debat over Turkse toetredingsonderhandelingen is door een wetsvoorstel voor overspel de laatste dagen oververhit geraakt, oordeelt Joost Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie. "Zowel Turkije als de EU moeten de tijd nemen om de zaken weer in perspectief te zien," adviseert de GroenLinkser.

Lagendijk roept uitbreidingscommissaris Verheugen en de Turkse premier Erdogan op zich niet teveel te focussen op het debat rond overspel. "De EU moet niet doen alsof de overspel-wet het enige belangrijke onderwerp is. Er zijn veel grotere problemen die opgelost dienen te worden, zoals de afschaffing van martelpraktijken en het garanderen van rechten voor minderheden."

Strafrecht
Turkije moet op haar beurt het belang dat de EU hecht aan strafrechthervorming niet onderschatten. Zonder invoering van deze hervormingen kunnen toetredingsonderhandelingen niet starten. "Premier Erdogan moet deze hervormingsvoorstellen voor 6 oktober door het Turkse parlement voeren. De overspelclausule moet hij van deze discussie loskoppelen", aldus Lagendijk, "en op een latere datum aan het Turks parlement voorleggen."

Hypocriet
Lagendijk vindt de focus op het debat rond overspel wat hypocriet. "Het is verbazingwekkend te zien hoe enkele christen-democratische partijen de voorgestelde overspel-wet plotseling in strijd met Europese waarden verklaren, terwijl diezelfde partijen soortgelijke wetten niet zo lang geleden nog verdedigden."

Vooruitgang
Lagendijk vindt dat er de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt in Turkije. "De hervormingen die reeds in Turkije zijn doorgevoerd rechtvaardigen het starten van toetredingsonderhandelingen. Beide partijen moeten daarom nu gas terug nemen en via een gezamenlijke inspanning trachten het begin van de toetredingsonderhandelingen mogelijk te maken."

Donderdag 23 september bezoekt premier Recep Tayyip Erdogan het Europees Parlement in Brussel voor onder andere een overleg met de fractievoorzitters en de EU-Turkije delegatie.

Link: dossier Turkije en EU-toetreding

«