Gemeente Haarlem


22 september 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

248/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Gemeente Haarlem stimuleert werkgelegenheid

IKEA krijgt kleur in de Waarderpolder

Op 22 september gaf wethouder B.F. Martini (portefeuille Economische Zaken, Toerisme en Recreatie, Natuur en Landschap) kleur aan de IKEA vestiging die komend voorjaar in Haarlem geopend wordt. Zij onthulde hiervoor een blauw sandwichpaneel aan de buitenzijde van het IKEA pand aan de Laan van Decima in de Waarderpolder. De komst van IKEA maakt deel uit van het ontwikkelingsprogramma Waarderpolder, waarmee de gemeente meer ondernemingen naar dit bedrijventerrein wil trekken om zo de werkgelegenheid in Haarlem te stimuleren. De tientallen werknemers voor de nieuwe IKEA vestiging worden voor een groot deel in Haarlem geworven.

Petra Hesser, algemeen directeur van IKEA, liet in haar toespraak weten zeer erkentelijk te zijn voor het enthousiasme en de steun die IKEA heeft ondervonden van zowel de gemeente Haarlem als de provincie Noord-Holland voor de opening van deze twaalfde vestiging in Nederland.

Sinds begin 2003 duidelijk werd dat de locatie Laan van Decima 1 in de Haarlemse Waarderpolder het onderkomen zou worden van een nieuwe IKEA vestiging, hebben de gemeente Haarlem en IKEA gezamenlijk hard gewerkt om de komst van dit, van oorsprong Zweedse, woonwarenhuisconcern zo snel mogelijk te realiseren. De gebruikelijke wettelijke procedures werden opgestart en er werd een bouwplan gemaakt voor zowel het gebouw, de parkeersituatie als de infrastructuur. Ook werd een overeenkomst tussen de gemeente en IKEA gesloten en werd voor de provincie, vanwege het afgeven van een verklaring van geen bezwaar, een ruimtelijke onderbouwing geschreven.
Tijdens een informatiebijeenkomst in oktober 2003 zijn de buurbedrijven en belangenorganisaties over de komst van IKEA geïnformeerd. Hierop volgde in maart 2004 een informatiebijeenkomst voor alle belangstellenden. Met enkele buurbedrijven zijn goede afspraken gemaakt over de verkeers- en veiligheidssituatie. Sinds juli 2004 zijn de bouwwerkzaamheden in volle gang.

IKEA heeft in Nederland al vestigingen in Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Hengelo, Sliedrecht en Utrecht.