ICTU/PKIOVERHEID

Eerste PKIoverheid SSL-certificaat uitgereikt aan Velsen

'Woensdag 22 september is het eerste PKIoverheid SSL-certificaat door DigiNotar B.V. uitgereikt aan de gemeente Velsen. Met het PKIoverheid SSL-certificaat wordt als het ware een 'uniek zegel' aan www.velsen.nl toegevoegd dat een bezoeker de zekerheid biedt dat hij de bedoelde website bezoekt en niet een zogenaamde schijn-website. Tevens wordt een 'beveiligde tunnel' opgezet tussen de bezoeker en de website die wordt bezocht. Dankzij de 'beveiligde tunnel' is de communicatie tussen de bezoeker en de website onleesbaar voor onbevoegden.

De PKIoverheid is de naam die is verbonden aan de Public Key Infrastructure (PKI) die is ontworpen voor betrouwbare elektronische communicatie binnen en met de Nederlandse overheid. Een PKI is een samenstel van architectuur, techniek, organisatie, procedures en regels, gebaseerd op public key cryptografie. De Policy Authority PKIoverheid, een programmabureau van ICTU, ondersteunt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij het beheer over de PKI voor de overheid.

De overheid streeft ernaar een groot deel van de publieke dienstverlening elektronisch via internet te laten plaatsvinden op een veilige en betrouwbare wijze. De uitreiking van het eerste PKIoverheid SSL-servercertificaat aan de gemeente Velsen is een belangrijke stap in de goede richting.

Overheidsinstellingen die zijn geĂŻnteresseerd in een PKIoverheid SSL-servercertificaat, kunnen terecht op
www.pkioverheid.nl/sslcertificaten. Het informatiecentrum PKIoverheid stelt namelijk eenmalig een beperkt aantal PKIoverheid SSL-servercertificaten met een looptijd van drie jaar beschikbaar voor overheidsinstellingen die aan enkele criteria voldoen. Naast SSL-servercertificaten worden er binnen de PKI voor de overheid ook certificaten voor de elektronische handtekening, vertrouwelijkheid en authenticiteit uitgegeven. Uitgebreide informatie over de PKI voor de overheid, de verschillende typen certificaten en over de partijen die PKIoverheid certificaten uitgeven, kunt u vinden op www.pkioverheid.nl.'

22 sep 04 16:00