D66

D66 wil dat 10 miljoen euro minder op Cultuur wordt bezuinigd. Daarover is vanmiddag overeenstemming bereikt met coalitiepartners VVD en CDA. De bezuinigingen op cultuur kunnen worden beperkt tot 9 miljoen euro.

Volgens Dittrich leiden de bezuinigingen, die gisteren in de Cultuurnota hun beslag kregen, tot een te grote verschraling van de cultuursector. Het is een broze en tere sector, aldus Dittrich. Ik vrees dat een bezuiniging van 19 miljoen onherstelbare schade zal aanrichten. De vele theater-, dans en muziekgezelschappen en andere culturele instellingen die ons de laatste tijd benaderden, hebben mij daarvan overtuigd.

Met het geld dat vrijkomt, kunnen instellingen waarover de Raad voor Cultuur positief adviseerde, maar waarvoor onvoldoende geld beschikbaar was, mogelijk alsnog worden gefinancierd. Ook kan worden voorkomen dat er veel werkgelegenheid in de culturele sector verdwijnt. Investeren in kunst, cultuur en de creatieve industrie heeft volgens Dittrich bovendien positieve spin off voor de kenniseconomie.

Het zou goed zijn als particulieren en gemeenten ons voorbeeld volgen en nu ook meer geld in cultuur steken, aldus Dittrich. Onlangs presenteerde staatssecretaris van der Laan, op voorstel van de D66-fractie, een folder waarin alle fiscale voordelen van het schenken aan cultuur voor particulieren worden gepresenteerd.

22-9-2004 17:07