Gemeente Apeldoorn

Andere aanpak subsidiëring peuterspeelzaalwerk

B. en w. van Apeldoorn stellen de raad voor om met ingang van 1 januari 2006 alleen nog aan de 7 zogeheten VVE (voor- en vroegtijdse educatie) peuterspeelzalen een gemeentelijke bijdrage te verstrekken. De subsidierelatie met de reguliere peuterspeelzalen van OOK en Wisselwerk wordt beëindigd. Ook de peuterspeelzalen in de dorpen komen niet langer in aanmerking voor gemeentelijke ondersteuning. De koerswijziging is beslist geen bezuiniging. Het budget voor het peuterspeelzaalwerk ( 350.000 per jaar) blijft volledig overeind maar wordt anders ingezet. Omdat de ouderbijdrage voor de peuterspeelzalen door de marktwerking mogelijk omhoog gaat stellen b. en w. de raad tevens voor om een compensatieregeling in het leven te roepen voor de groep van ouders met een inkomen tot 112.5% van het minimum inkomen.

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft het college van b. en w. medio mei van dit jaar gevraagd om 2 scenarios uit te werken voor de subsidiëring van het peuterspeelzaalwerk inclusief eventuele compensatiemogelijkheden. De raad heeft B. en W. tevens verzocht om te kijken naar de positie van de peuterspeelzalen in de dorpen. De opdracht van de raad in ogenschouw nemende komt het college tot de conclusie dat subsidiëring van de VVE- peuterspeelzalen gekoppeld aan een algemene compensatieregel voor de minima-plus het meest voor de hand ligt.

Geen basisvoorziening

Apeldoorn kende tot op heden geen duidelijk geformuleerd beleidskader voor het peuterspeelzaalwerk. Er is momenteel onvoldoende zicht op de kwaliteit en het bereik van de peuterspeelzalen. Er is geen duidelijke subsidieregeling. Ook bestaat er geen helder beeld van de kosten in combinatie met de ouderbijdragen. Tegen deze achtergrond heeft de college de notitie Peuterspeelzaalwerk in Apeldoorn opgesteld. Uitgangspunt voor de notitie is de uitspraak van de raad dat het peuterspeelzaalwerk geen basisvoorziening is. B. en w. stellen de raad daarom voor om geen extra middelen voor het reguliere peuterspeelzaalwerk vrij te maken. Het college is verder van mening dat er een kwaliteitsslag gemaakt moet worden. De schaarse middelen moeten daar terecht komen waar het het hardst nodig is i.c. bij de kinderen die in een (dreigende) achterstandspositie verkeren.

Het college heeft de vernieuwde gemeentelijke visie op het peuterspeelzaalwerk de afgelopen maanden besproken met het veld.

Voor het laatst bijgewerkt op: 22-sep-2004 04:56