Artsen zonder Grenzen


Noodhulpteam actief in Gonaïves, Haïti
woensdag 22 september 2004

In Gonaïves op Haïti is Artsen zonder Grenzen bezig een gezondheidscentrum in het westen zo snel mogelijk weer op orde te brengen. Afgelopen zondag heeft het noodhulpteam daar 380 gewonden behandeld. Tijdens de passage van de orkaan Jeanne afgelopen week kwamen volgens de VN 500 inwoners van de stad om.

Velen raakten gewond door rondvliegende brokstukken en instortende huizen. Door hevige regens steeg het waterpeil in het centrum van de stad tot ruim een meter. In Gonaïves wonen 108.000 mensen.

Sommige delen van de stad bevinden zich volledig onder water. Andere delen kunnen nu te voet bereikt worden, maar enorme hoeveelheden modder en resterend water maken alle verplaatsingen erg moeilijk, zegt Silvien Auerbach, landencoördinator van AzG in Haïti. Een groot aantal huizen is ernstig beschadigd of volledig onbewoonbaar. Er is niet één gezondheidsstructuur die nog werkt. Het ziekenhuis is onbruikbaar: al het medisch materiaal is vernield. Het noodhulpteam van AzG bestaat uit twee artsen, twee logistieke medewerkers en één verpleegkundige

De basisbehoeften op dit ogenblik zijn medische verzorging, onderdak, toegang tot voedsel en water. Alhoewel er op dit ogenblik nog geen sprake van is, bestaat er een risico op door water overgebrachte epidemieën.

Later deze week zal het team in Gonaïves versterkt worden met vier buitenlandse medewerkers: een psycholoog, een arts, een verpleegkundige en een logistiek medewerker, gespecialiseerd in water- en sanitaire voorzieningen. In de hoofdstad Port au Prince heeft AzG medische kits en materiaal voor nooddrinkwatervoorziening beschikbaar voor Gonaïves.

---