Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Veerman staat smallere braakzones toe

22 september 2004 -
Met ingang van 2005 mogen braakgelegde percelen langs waterlopen in Nederland een minimumbreedte van 5 meter en een minimumoppervlakte van 0,05 ha hebben. Voor overige percelen gaat een minimumbreedte gelden van 10 meter en een minimumoppervlakte van 0,1 ha.

Dat heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten. Akkerbouwers kunnen hier in hun bouwplan voor het komende seizoen rekening mee houden. De huidige minimummaten van braakgelegde percelen zijn 0,3 ha en 20 meter. De kleinere maten zijn mogelijk binnen het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid als daar milieuredenen voor zijn. Door smallere stroken toe te staan wordt het aantrekkelijker om teeltvrije zones langs waterlopen aan te leggen. Ook de mogelijkheden voor zogeheten natuurbraak nemen toe, er kan twee maal zoveel randlengte aan braakgelegde percelen ontstaan. Daardoor neemt de belasting van het oppervlaktewater door bestrijdingsmiddelen en meststoffen af.

De braakpercelen moeten grenzen aan oppervlaktewater, ingezaaid worden met een groenbemester en er mogen geen meststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt (behalve pleksgewijs als dat landbouwkundig noodzakelijk is).