Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Overheid moet meerderheidsbelang behouden bij privatisering Schiphol

De overheid moet een meerderheidsbelang behouden bij de privatisering van Schiphol. Dat is de belangrijkste conclusie uit het advies van de Raad voor Verkeer en Waterstaat over een eventuele privatisering van Nederlands grootste luchthaven. De raad heeft dit advies opgesteld op verzoek van het kabinet. Staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat gaat het advies nu nader bestuderen. In een eerste reactie heeft ze vandaag aangegeven zich op hoofdlijnen te kunnen vinden in het advies.

De Raad voor Verkeer en Waterstaat vindt een meerderheidsbelang van 51 procent noodzakelijk, gezien het grote belang van Schiphol voor de economie. In zijn advies adviseert de raad tevens om al op korte termijn een besluit te nemen over de privatisering van de luchthaven. Het kabinet gaat zich hier in de komende periode over buigen. Schultz stuurt het hele advies daarna naar de Tweede Kamer, voorzien van een reactie van het kabinet.

Het advies is opgesteld naar aanleiding van het kabinetsbesluit om een minderheidsaandeel in Schiphol te verkopen. Aan het besluit liggen de snelle ontwikkelingen in de internationale luchtvaartwereld ten grondslag. De raad was gevraagd om een second opinion te geven over de vraag of alle publieke belangen rond Schiphol in dit verband zijn gewaarborgd.