NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


21.09.2004
NVZ ontdekt weinig ambitie in Kabinetsplannen 2005

NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt de kabinetsvoornemens voor 2005 weinig ambitieus. De brancheorganisatie van ziekenhuizen en revalidatie-instellingen signaleert daarnaast beleidsuitgangspunten die met elkaar in strijd zijn. Ook is de NVZ van mening dat de overheid meer ruimte moet geven aan de eigen verantwoordelijkheid van de branche.

In de afgelopen periode hebben ziekenhuizen en
revalidatie-instellingen samen met de overheid en andere betrokkenen verschillende initiatieven ontplooid. Dat verklaart waarom de kabinetsplannen weinig verrassingen voor de branche bevatten. Zo heeft de NVZ het initiatief genomen voor een prestatiecontract met het Ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland. In dit contract is vastgelegd dat ziekenhuizen tot en met 2007 meer zorg leveren binnen hetzelfde budget. Samen met VWS en de Orde van Medisch Specialisten is de NVZ het programma Sneller Beter gestart. Dit programma heeft tot doel de transparantie te verbeteren, en de doelmatigheid en kwaliteit in de curatieve zorg te stimuleren. Op deze gebieden zijn al enkele belangrijke stappen gezet.

De NVZ ziet elementen van deze nieuwe initiatieven terug in de kabinetsplannen voor 2005, maar ontdekt onvoldoende ambitie in de plannen. Stimulansen voor instellingen om goede zorgverleners, ondernemers en werkgevers te blijven, ontbreken. Zo vindt de NVZ dat de overheid niet doorpakt als het gaat om de invoering van de Diagnose Behandeling Combinaties (DBC's). Enkele specialismen worden vooralsnog niet bij de DBC-invoering betrokken. De NVZ pleit voor een heldere uitspraak over verdere invoering van de DBC's.

De kabinetsplannen behelzen verlichting van administratieve lasten voor ziekenhuizen, onder meer op het gebied van bouw. Dit voornemen juicht de NVZ toe, maar de brancheorganisatie signaleert met zorg dat diverse instanties eisen gaan stellen op het gebied van verslaglegging en gegevensverstrekking. Per saldo is daardoor geen sprake van verlichting van lasten; het tegendeel kan zelfs het geval zijn. De NVZ pleit daarnaast voor het harmoniseren van de informatie die instellingen moeten leveren aan toezichthoudende instanties.

Met het kabinet is de NVZ van mening dat voldoende gekwalificeerd personeel de achilleshiel van de branche blijft. Voor een adequate personeelsvoorziening zijn arbeidsvoorwaarden en onderwijs essentieel. De brancheorganisatie is van mening dat onderwijs en opleidingen behoren tot de verantwoordelijkheid van de overheid. Uitvloeisel hiervan is dat de overheid er mede voor verantwoordelijk is dat er uiterlijk 1 januari 2006 een opleidingsfonds komt. Hierover is nauwelijks iets in de plannen terug te vinden.

Daarnaast besteedt het voorgenomen kabinetsbeleid geen aandacht aan het verder terugdringen van wachtlijsten. Hoewel de wachtlijsten korter zijn dan enkele jaren geleden, bestaan er bij enkele disciplines nog altijd grote discrepanties tussen vraag en aanbod. De NVZ gaat ervan uit dat de overheid zodanige voorwaarden schept dat de situatie rondom de wachtlijsten verder verbetert.