VGZ ZORGVERZEKERAAR U.A.

Verzekerde de dupe van te lage besparing medicijnen

Verzekerden de dupe van te lage besparing medicijnen

Zorgverzekeraars Menzis en VGZ hebben aan de hand van declaratiecijfers geconstateerd dat de opbrengst van het Farmacie Convenant, zoals dat op 13 februari 2004 is afgesloten tussen VWS, ZN, KNMP en Bogin, lager is dan verwacht. Er ontstaat voor 2004 een tekort van 70 miljoen landelijk. De bevindingen van beide zorgverzekeraars zijn door onafhankelijk onderzoeksbureau Vektis en Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) bevestigd. Beide zorgverzekeraars roepen nu de Minister op om actie te ondernemen om toch de doelstellingen van het convenant te behalen.

Zoals afgesproken in het Farmacie Convenant, zullen apothekers medicijnen met de laagste prijs (binnen een cluster) afleveren en declareren. Voor een deel blijven apothekers echter het artikel met de hoogste marge leveren en niet het artikel met de laagste prijs zoals afgesproken, waardoor het tekort ontstaat. Uit eerdere kortgedingen is gebleken dat de juridische mogelijkheden voor zorgverzekeraars zijn uitgeput dus zijn alle ogen gericht op Minister Hoogervorst.

Roger van Boxtel, Bestuursvoorzitter Menzis benadrukt dat Menzis een voorstander is van prijsconcurrentie. 'Het convenant is een noodgreep om toch tot de benodigde besparing te komen. We kunnen constateren dat het convenant voor een groot deel zijn werk doet en dat er een grote besparing is gerealiseerd. Aan de andere kant is het echter een feitelijke constatering dat de volledige besparing niet wordt gehaald. En als we er niet in slagen om de tekorten om te buigen dan zullen de zorgverzekeraars zelf het verschil moeten bijpassen.'

Boudewijn Dessing, Bestuursvoorzitter VGZ, sluit zich daarbij aan: 'En dat is een zure appel die, als de overheid samen met de zorgverzekeraars geen actie onderneemt, ten laste komt van onze verzekerden. Zij worden de dupe. Het is nu aan de minister om met aanvullende maatregelen te komen zodat de convenantopbrengst voor 2004 wel zal worden gehaald. Helemaal als we weten dat voor 2005 een nog hogere besparing is ingeboekt, namelijk 685 miljoen. Als er geen actie wordt ondernomen lopen de zorgverzekeraars aan tegen een nieuw tekort van 200 miljoen.'

Van Boxtel en Dessing geven aan dat verzekerden niet op mogen draaien voor het feit dat de apothekers hun afspraken uit het convenant niet nakomen. Het is boter bij de vis en dus worden de afspraken ook verzilverd of de Minister komt met een goed prijsberekeningsysteem (GVS) waardoor de besparingen alsnog kunnen worden gehaald.

Cijfers
Uit de cijfers blijkt dat de doelstelling van het convenant, een opbrengst van 622 miljoen euro, niet wordt gehaald. Het convenant gaat waarschijnlijk een kostenvermindering van 272 miljoen opleveren. Samen met claw back en de afroming van de maatregel De Geus is dit 552 miljoen. Hierdoor ontstaat landelijk een gat van 70 miljoen. Dit blijkt uit de declaratiecijfers van Menzis en VGZ zoals die zijn berekend door Vektis.

Convenant Farmacie in het kort
Het doel van het Convenant Farmacie is om een besparing in de begroting van VWS te realiseren. De besparing komt door de prijsverlaging van generieke geneesmiddelen, lokale onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en apothekers en door het handhaven van de bestaande claw-back. Landelijk is afgesproken dat het convenant 622 miljoen euro moet opbrengen in 2004 en 685 miljoen in 2005.

Menzis
Menzis is een all care verzekeraar die diensten en verzekeringen biedt voor zorg, gezondheidsbevordering, verzuimreductie en reïntegratie. Menzis omvat de werkmaatschappijen: Amicon Zorgverzekeraar, Geové Zorgverzekeraar, NVS Zorgverzekeraar, Rijnmond Zorg- en Inkomensverzekeraar, Nederzorg Zorgverzekeraar en het Arbo en reïntegratiebedrijf Ardyn/Prové. Binnen de groep opereren tevens drie zorgkantoren, te weten het zorgkantoor Groningen, Twente en Arnhem. Menzis heeft een omzet van 3,1 miljard euro, heeft 1,97 miljoen verzekerden en biedt werkgelegenheid aan 2500 medewerkers.

VGZ
Zorgverzekeraar VGZ maakt deel uit van de VGZ-IZA Groep, een toonaangevende verzekeraar die als maatschappelijk ondernemer de belangen van haar leden dient op het gebied van zorg, gezondheid en sociale zekerheid. De VGZ-IZA Groep biedt zekerheidsoplossingen tegen een aantrekkelijke prijs/prestatieverhouding. De VGZ-IZA Groep heeft een omzetverantwoordelijkheid van 3,9 miljard euro, heeft 2500 medewerkers en 2,7 miljoen verzekerden. VGZ is tevens zorgkantoor in Nijmegen, 's-Hertogenbosch, Venlo en Tilburg.