Gemeente Alkmaar


Nieuwe urgentieregels: geen urgentie meer bij scheiding met kinderen

Alkmaar, 22 september 2004

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland (SVNK) en de gemeenten in Noord-Kennemerland

Wie na een scheiding de zorg voor minderjarige kinderen heeft, kan in principe geen aanspraak meer maken op urgentie. Dit is één van de onderdelen uit het voorstel voor een nieuwe urgentieregeling dat momenteel voorligt aan de colleges van B&W in de regio Noord-Kennemerland (en dat in oktober wordt behandeld in de raadscommissies en gemeenteraden). Daarnaast wordt burgemeester en wethouders gevraagd in te stemmen met het ter inspraak leggen van het nieuwe woonruimteverdelingsysteem, dat per 1 april 2005 van start moet gaan. Eind september begint de inspraakperiode voor dit nieuwe systeem.

Er is voor gekozen relatiebeëindiging met zorg voor minderjarige kinderen in principe uit te sluiten als grond voor urgentie, omdat de kinderen altijd wel bij één van de ouders terecht kunnen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor tijdelijke opvang. Wanneer er sprake is van echt ernstige sociale problematiek, kan een beroep worden gedaan op het verstrekken van urgentie op basis van een sociale indicatie. Een regionale urgentiecommissie zal zich over deze aanvragen buigen, zodat de aanvragen uniform behandeld worden.

In het voorstel voor de nieuwe urgentieregeling staat verder dat - in reactie op de veelgehoorde klacht dat urgenten woningen wegkapen waar `gewone' woningzoekenden jaren op wachten - maximaal 25% van de beschikbare woningen wordt uitgesloten voor urgenten. Daarnaast geldt urgentie voortaan voor de hele regio en niet langer alleen in de eigen gemeente. Iemand met urgentie krijgt straks drie maanden de tijd om via de Woningkrant een woning te vinden. Als het niet lukt om binnen drie maanden zelf een woning te vinden, krijgt de urgente nog één laatste aanbieding. Als de aangeboden woning wordt afgewezen, raakt deze persoon zijn urgentieverklaring kwijt.

Krapte op de woningmarkt
Drie redenen vormden de aanleiding om de urgentieregels in regionaal verband kritisch onder de loep te nemen. Allereerst de krapte op de woningmarkt en het grote beslag dat urgenten leggen op de woningmarkt. Om een beeld te geven: Er zijn 12.000 actief woningzoekenden in Noord-Kennemerland. In 2003 zijn ruim 2000 woningen toegewezen. Daarvan zijn ruim 400 woningen toegewezen aan urgenten, dat is ongeveer 20% van de woningen. Bij eenderde van de mensen met een urgentieverklaring gaat het om echtscheidingsgevallen. Ontwikkelingen in de samenleving, zoals de steeds meer opkomende flitsscheiding (scheiding zonder tussenkomst van de rechter, terwijl nu een gerechtelijke uitspraak nog een grond is voor urgentie) vroegen ook om een aanpassing van de urgentieregels. Tot slot maakten een aantal onduidelijkheden in de uitvoering, onder andere de definities van bepaalde begrippen, een verandering van de regels noodzakelijk.

Nieuw woonruimteverdelingsysteem
Vertegenwoordigers van woningcorporaties, het Regionaal Platform voor Woonconsumenten en gemeenten zijn begin dit jaar gekomen met voorstellen voor een nieuw woonruimteverdelingsysteem met als doel het huidige systeem inzichtelijker maken. Ook wordt ingespeeld op het signaal van veel woningzoekenden dat ze de volgorde van woningtoewijzing niet rechtvaardig vinden. Voor de zomer werden al de twaalf principes voor het nieuwe woonruimteverdelingsysteem vastgesteld door de gemeenteraden in Noord-Kennemerland. Deze principes zijn nu verder uitgewerkt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:
* Woningen worden in het nieuwe systeem toegewezen op basis van inschrijftijd (inschrijfkosten EUR 20,-). Wanneer meerdere mensen op dezelfde woning reageren, krijgt degene die het langst staat ingeschreven de woning. Hierbij zijn starters en doorstromers op de woningmarkt gelijk. Er komt een overgangsregeling voor woningzoekenden die in het huidige woonruimteverdelingsysteem al rechten hebben opgebouwd. Zo worden woonduur of registratieduur omgezet naar inschrijfmaanden en is er een bonus voor starters die op het moment van het ingaan van het nieuwe systeem 22 of 29 jaar zijn.

* Er komt één inkomensgrens: Mensen met een inkomen boven EUR 36.000 komen niet in aanmerking voor woningen met een huur onder EUR 466,48.

* Het huidige 55+ label vervalt (woningen met dit label werden alleen toegewezen aan 55+ers) omdat zorg niet afhankelijk is van leeftijd. Bovendien zijn veel 55+ers nog niet toe aan een woning met zorg. Daarom worden woningen met zorg voortaan toegewezen op basis van een zorgindicatie van een indicatieorgaan. Per gemeente wordt bepaald voor welke complexen een indicatie nodig is. Naast woningen met zorg kunnen dit bijvoorbeeld ook complexen met een bouwwijze die gericht is op ouderenhuisvesting of beschermd of beschut wonen voor ouderen zijn.

* Het huidige 23- label vervalt (woningen met dit label werden alleen toegewezen aan 23-ers). Voor woningtoewijzing aan jongeren is afgesproken dat het aandeel woningen dat de groep starters toegewezen krijgt, meer overeen moet komen met het aandeel dat ze uitmaken van het totaal aantal woningzoekenden. Daarnaast moeten woningen met een huurprijs onder de EUR 325,- vooral worden toegewezen aan jongeren onder de 23 jaar.

* Door monitoring wordt in de gaten gehouden wat de effecten zijn van het nieuwe toewijzingssysteem.

Momenteel wordt aan de colleges van B&W voorgesteld het voorstel voor het nieuwe woonruimteverdelingsysteem voor inspraak ter inzage te leggen. De inspraak start eind september. De regels voor het nieuwe woonruimteverdelingssysteem en voor urgentie worden vastgelegd in de Huisvestingsverordening 2005, die de gemeenteraden naar verwachting begin 2005 vaststellen. Het nieuwe woonruimteverdelingsysteem kan dan op 1 april 2005 operationeel zijn.

22 september 2004