Socialistische Partij


Dierenrecherche moet exotenmaffia aanpakken

22-09-2004 * Een speciale 'dierenrecherche' moet gaan optreden tegen de bloeiende illegale handel in exoten. Dit voorstel doet SP-Kamerlid Krista van Velzen donderdag in de Kamer: "Tropische spinnen en schorpioenen gaan voor honderden euro's van de hand. Het gaat hier om georganiseerde handelaren die grof geld verdienen met illegale waar. Een aantal controles op Schiphol houdt hen niet tegen, dus moet je een professioneel rechercheapparaat opzetten."

Van Velzen bezocht eerder dit jaar een 'gigabeurs' waar exotische reptielen verhandeld werden. Een deskundige heeft haar gewezen op de grote hoeveelheden dieren die illegaal verhandeld werden. Het gaat vaak om de laatste exemplaren van uitstervende ondersoorten, die daarom extra veel geld opleveren.

Via een amendement op de begroting van 2005 wil het Kamerlid een 'dierenrecherche' instellen: "Met een relatief kleine investering in recherche maak je gehele inspectiedienst een stuk effectiever. Dan kan je namelijk gericht optreden." Van Velzen wil daarnaast strengere straffen voor illegale handelaren. Indien de overheid verzuimt om extra maatregelen te nemen om handhaving van de grond te krijgen, komt er wat haar betreft een totaalverbod op de import van exotische dieren.

Nederland is lid van het internationale CITES verdrag, waarin afspraken zijn gemaakt over de handel in bedreigde dieren en plantensoorten. Volgens Van Velzen komt Nederland haar afspraken niet na: "Nederland is er niet in geslaagd om haar rapportage volledig in te leveren. Er zijn informatiegaten. Dat betekent dus ook dat er geen strategische informatie is om een vuist te maken tegen de georganiseerde handel."