Gemeente Den Haag

september 2004
Wethouder Hilhorst legt functie neer (22 september)

De Haagse wethouder Arend Hilhorst (PvdA) heeft besloten om met onmiddellijke ingang zijn functie als wethouder van Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen neer te leggen.

In een verklaring gaf Hilhorst aan dat hij bijzonder graag het debat met de gemeenteraad had gevoerd over Woningbeheer/Stedelijk Belang. "Met mijn collega-wethouders van de Partij van de Arbeid heb ik mij echter de vraag gesteld of - ook in het geval dat debat succesvol zou aflopen - er voldoende draagvlak zou bestaan in mijn eigen ogen en in dat van anderen om verder te kunnen. Die vraag hebben wij vervolgens met de PvdA-fractie besproken. Ik heb daaruit de conclusie getrokken dat ook bij een afdoende beantwoording van de vragen met betrekking tot Woningbeheer in de raad ik onvoldoende in staat zou zijn om met de benodigde kracht deze en andere opgaven te volbrengen."

Verder gaf Hilhorst aan dat deze conclusie hem moeite kost in het licht van de behoefte en plicht die hij voelt om aan de gemeenteraad verantwoording af te leggen. "Daar staat echter tegenover - en dit weegt zwaarder - de opvatting in mijn eigen politieke kring over de situatie die zou ontstaan, ook na een debat zonder onmiddellijke politieke gevolgen," aldus Hilhorst.

Hilhorst was wethouder vanaf januari 2001. Tijdens zijn wethouderschap werkte hij aan de ontwikkeling van de woningbouw, het verbeteren van de kwaliteit van de werk- en woonomgeving, de kwaliteit van de openbare ruimte en het scheppen van voorzieningen voor de leefbaarheid van de stad Den Haag. Bekende projecten die onder zijn verantwoordelijkheid werden vormgegeven zijn de ontwikkeling van het Beatrixkwartier, Den Haag Nieuw Centraal en het Wijnhavenkwartier. Daarnaast werd onder zijn leiding gewerkt aan ingrijpende stedelijke vernieuwingsprojecten in Rustenburg-Oostbroek, Den Haag Zuidwest en Transvaal.

Tussen 1998 en 2001 was Hilhorst voorzitter van de PvdA-fractie in de Haagse gemeenteraad. Tussen 1990 en 2001 was hij politiek adviseur van Wim Kok, eerst op het ministerie van Financiën, later op het ministerie van Algemene Zaken.