Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Speech tijdens de Algemene Leden Vergadering van 22 september 2004

Beste mensen,

We beleven onrustige tijden. Ik hoef u zeker na gisteren niet te zeggen dat er politiek-maatschappelijk enorm veel gebeurt. We hebben te maken met een kabinet dat de sociale zekerheid in ons land fundamenteel aanpakt. Niet alleen in onze gelederen, maar in de hele samenleving heerst onrust en onvrede. Recent was er in het nieuws dat 30 tot 40% van de Nederlandse bevolking geen vertrouwen heeft in dit kabinet.

Naast de politiek-maatschappelijke onrust is ook onze eigen beweging letterlijk 'in beweging'. En waar staan wij zélf?

Gisterenmiddag heeft de koningin de troonrede uitgesproken. De koers van het kabinet is gepresenteerd. Het is een koers die ons niet bevalt en waartegen we ons verzetten: de afgelopen dagen, de afgelopen weken, het gehele afgelopen jaar.

Deze week hebben we onze verbazing uitgesproken over het motto van dit kabinet: 'meedoen, meer werk, minder regels?' Hoezo meedoen, hoezo meer werk, hoezo minder regels? vragen wij ons af. Naar aanleiding van Prinsjesdag maken wij duidelijk dat die mooie woorden van het kabinet voor veel gehandicapten en chronische zieken helemaal niet opgaan.

Voor ons lijkt vaak eerder het tegendeel het geval: minder meedoen, meer regels. Minder meedoen: simpelweg omdat veel maatregelen van dit kabinet direct voelbaar zijn in onze portomenee. Met een inkomen óp of ónder het sociaal minimum, wordt 'meedoen' nou eenmaal erg lastig. Meer regels: omdat het kabinet ons met compensatieregelen zoet wil houden. Ik zeg dit misschien wat ongenuanceerd, maar ik heb niet veel vertrouwen in compensatieregelingen. De geschiedenis leert dat dit soort regelingen vaak na een paar jaar weer verdwijnen. De 'snip van Zalm' is gevlogen. Het PC privé-project is gedelet. Twee mooie voorbeelden die mij deze week door iemand uit onze achterban aan de hand werden gedaan.

Wij verzetten ons krachtig. Het is hard werken, maar gelukkig niet zonder succes! In de regeling zittend ziekenvervoer komen verbeteringen. Het grijs kenteken blijft gehandhaafd voor mensen met een aangepaste bus of bestelauto. Tien miljoen is hiervoor vrijgemaakt. In het kort geding tegen de staat over het Valys systeem heeft de rechter bepaald dat er mensenrechten worden geschonden. Allemaal ontwikkelingen die door onze lobby, onze acties, onze inzet is bereikt. Soms is één krantenberichtje genoeg om gevraagd te worden samen met de staatssecretaris een oplossing voor een probleem te bedenken. Zoals bleek bij de kwestie van het grijs kenteken.

Ondertussen werkt dit kabinet wel gewoon verder aan de afbraak van de sociale zekerheid. We moeten ons verweren tegen een bizarre begrip als 'omgekeerde solidariteit'. Arm is er voor rijk, ziek is er voor gezond. Dat klinkt me vreemd in de oren. Ook hangt er een no-claim regeling in de ziektekostenverzekering boven het hoofd. En de WMO komt op ons af.

Bij de behandeling van het Actieplan Gelijke Behandeling in de Tweede Kamer bleek dat van het ministerie van VWS weinig coördinatie valt te verwachten als het gaat om het totale chronisch zieken en gehandicaptenbeleid. Er zijn geen harde afspraken gemaakt. Politiek gezien wordt niemand verantwoordelijk gesteld voor 'inclusief' chronisch zieken- en gehandicaptenbeleid.

Dus zitten we er zelf zoveel mogelijk boven op. We waren aanwezig bij rondetafelgesprekken over de no-claimregeling en de concessie van de NS. Een paar dagen geleden nog hebben we krachtig gelobbyd in en rond de Tweede Kamer over de Wajong. Samen met onze beleidsmedewerker Arbeid en twee jonge mensen uit onze achterban heb ik vlak voor het Algemeen Overleg in de Kamer een dag indringende gesprekken gevoerd met Kamerleden.

En waar staan we zelf? Waar staat de CG-Raad?

Om dicht bij huis te beginnen: het bureau van de CG-Raad bevindt zich nog middenin de reorganisatie. Mensen komen en mensen gaan, dat laatste veelal noodgedwongen. Ook hier dus onrustige tijden. Toch constateer ik verheugd en met enige trots dat de mensen op het bureau het dagelijkse werk van de CG-Raad met enthousiasme en kracht blijven uitvoeren.

Over mensen die zijn gekomen. Graag spreek ik een speciaal welkom uit voor onze nieuwe interim directeur: Fred Venema. In goed overleg met het PGO is Fred Venema door het bestuur van de CG-Raad aangesteld als de nieuwe interim-directeur. Hij volgt Mineke Hardeman op. Fred heeft in zijn arbeidzame leven veel ervaring opgedaan met het sturen van complexe projecten in de sfeer van management en bestuur. Hij heeft op dit gebied aan mooie staat van dienst. Hij is lid geweest van het Berenschot Bestuur en heeft vele bestuurlijke contacten in overheid en bedrijfsleven. In het verleden is hij plaatsvervangend Secretaris-Generaal en Financieel Hoofddirecteur van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur geweest. Fred heeft zijn nieuwe taak en verantwoordelijkheid zeer voortvarend opgepakt. Hij heeft een werkprogramma opgesteld waarin hij de financiën, het werkplan voor 2005 en de toekomstige ontwikkeling aan de orde stelt. In deze vergadering zullen we zijn werkprogramma bespreken.

Ik richt ook een speciaal woord van welkom aan de acht lidorganisaties die in een vorige ALV een motie hebben ingediend. Fijn dat u aanwezig bent. Wilt u daar nu of straks iets over zeggen?

Dan nu enkele woorden over waar wij heen gaan. De CG-Raad blijft zich politiek en maatschappelijk manifesteren en verzetten tegen regelingen die het volwaardig burgerschap van mensen met een functiebeperking in de weg staan. Op de lange termijn en op de korte termijn. Op de korte termijn richten we onze krachten vooral op de aanstaande begrotingsbehandelingen.

Waar gaan we heen met onze beweging? Ik ben blij dat ik u kan uitnodigen om op 14 oktober samen met ons de ledenradapleging van de NPCF te bezoeken. Op die dag zullen we de uitkomsten van de Commissie Ledenbestand van de NPCF ter discussie brengen. We praten dan over de voorstellen voor verdere samenwerking in de beweging.

Zoals u weet, loopt mijn tweede termijn als voorzitter in november af. In de acht jaar die achter ons ligt, is veel gebeurd. We hebben hard gewerkt en veel bereikt. Ik heb mij afgevraagd of ik nog een derde termijn aan moet gaan. Deze afweging waarin natuurlijk het belang van de CG-Raad voorop staat, is geen gemakkelijke afweging geweest. Alles afwegend en na diepgaande gesprekken met mensen om mij heen, heb ik besloten om mij voor een derde keer herkiesbaar te stellen. Niet om nog vier jaar de kar te trekken, maar wél om deze met het bestuur en de interim directeur op een nieuw spoor te zetten. Wanneer we onze koers voor de toekomst hebben uitgezet, is het tijd voor een nieuwe voorzitter met een versterkt bestuur en een andere directeur. Als u mij in november herkiest, wil ik mij daar het komende half jaar voor inzetten. Samen met jullie, met onze brede achterban en een vernieuwd bestuur en bureau.

Dank voor uw aandacht.

Jan Troost,
Voorzitter Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
---