Nationale Bank van België


2004-09-22 PERSCOMMUNIQUÉ

"Forecasting with a Bayesian DSGE Model: an application to the euro area" NBB Working Paper No. 60 - Research Series www.nbb.be

Voorspellingen van inflatie en groei, al of niet afhankelijk van een wel bepaald scenario voor de rente, spelen een belangrijke rol bij de uitstippeling van een monetaire beleidsstrategie die gericht is op het waarborgen van de prijsstabiliteit. Een vooruitziend gedrag is daarbij belangrijk omdat het transmissiemechanisme van de monetaire politiek slechts geleidelijk doorwerkt naar de reële economie. Centrale banken hebben dan ook belangrijke inspanningen geleverd om modellen te ontwikkelen voor het voorspellen van inflatie en economische groei.

In deze paper wordt aangetoond hoe moderne Algemene Evenwichtsmodellen met starre prijs- en loonvorming en geschat met Bayesiaanse schattingsmethoden gebruikt kunnen worden als een nuttig bijkomend voorspellingsinstrument voor een centrale bank.

Vooreerst wordt aangetoond dat de voorspellingskracht van deze structurele modellen niet noodzakelijk moet onderdoen voor a-theoretische vector autoregressieve modellen (d.w.z. pure statistische modellen die de dynamische relaties tussen variabelen gebruikt om tot een optimale voorspelling te komen). Het model laat ook toe om de voorspellingsfouten, of m.a.w. de innovaties in de macro-economische cijfers, te interpreteren in termen van de fundamentele schokken die de economie beïnvloeden over de conjunctuurcyclus zoals bijvoorbeeld productiviteitschokken, schokken in het arbeidsaanbod, publieke of exogene vraagcomponenten of schokken in de prijs- en loonzetting.

Daarenboven wordt in de paper geïllustreerd hoe de geschatte "posterior" distributie van het model gebuikt kan worden voor het berekenen van een volledige onzekerheidsmarge rond de voorspelling. Deze informatie kan verder gebuikt worden voor het berekenen van risicomaatstaven die recent voorgesteld werden in de literatuur of voor de constructie van "fan-charts" rond de voorspellingen. Dergelijke risicomaatstaven krijgen recent meer aandacht zowel in de communicatie als in de strategie van het monetaire beleid. Vergeleken met de traditionele voorspellingen van het gemiddelde of meest waarschijnlijke scenario, bevatten zij extra informatie die relevant is voor een beleid dat niet alleen de optimale uitkomst nastreeft maar ook oog heeft voor de risico's van alternatieve uitkomsten.

Tenslotte laat het structureel model ook toe om projecties te maken afhankelijk van een specifiek rentepad. Zowel de weerslag op de gemiddelde projectie als op de verschillende risicomaatstaven kan daarbij nuttige informatie bevatten in de evaluatie van alternatieve beleidsscenario's.

In de paper wordt het model ter illustratie geschat op gegevens tot 1998 en dan gebruikt voor het maken van voorspellingen voor de periode sinds de start van de monetaire unie. De voorspelling, de interpretatie in termen van fundamentele schokken en de risicomaatstaven die gegenereerd worden door het model zijn daarbij sterk vergelijkbaar met de gepubliceerde interpretaties van de beleidsmakers van de ECB.

Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 BTW BE 203 201 340 Nationale Bank van België n.v. BE-1000 BRUSSEL www.nbb.be