Ingezonden persbericht

Persbericht

Hemelrijksche Hoeve wint ANNA-natuurprijs voor natuurbeheer op het bedrijf!

Loop mee in de voetsporen van de das op de Hemelrijksche Hoeve

Aan de rand van biologische melkveebedrijf de Hemelrijksche Hoeve in Biezenmortel woont sinds kort een dassenfamilie. Het is geen toeval dat de das hier is komen wonen. Dat is te danken aan de inspanningen van de boer. Voor deze inzet ontvangt melkveehouder Johan Martens dit jaar de ANNA-natuurprijs van Biologica en CLM .

Biologische landbouw en natuur horen bij elkaar. Op een biologisch bedrijf worden geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om ziekten en plagen te voorkomen werken biologische boeren en tuinders zoveel mogelijk samen met de natuur. Wat betekent deze werkwijze voor de boer, voor de natuur, en voor een ieder die van het boerenlandschap wil genieten? Het antwoord op deze vragen brengt Biologica, CLM en de Koninklijke Nederlandse Heidemij Maatschappij (KNHM) in woord en beeld met het tweejarig ANNA-project. In het eerste jaar zijn op negentig biologische bedrijven de natuurmaatregelen in kaart gebracht. Hiervan zijn zes bedrijven, die qua inzet en innovatie uitspringen boven de groep, genomineerd voor de ANNA-natuurprijs; een bedrag van 2.000 euro. Op 23 september a.s. zal op de Hemelrijksche Hoeve de winnaar officieel bekend gemaakt en gehuldigd worden.

Winnaar ANNA natuurprijs 2004

De winnaar van de ANNA-natuurprijs 2004 is biologische melkveehouder Johan Martens van De Hemelrijksche Hoeve in Biezenmortel. Uit het juryrapport: "Als je het erf van de Hemelrijksche Hoeve opkomt, beland je direct in een prachtige bloementuin. Opvallend zijn de brede hagen waarin de hele zomer struiken bloeien. Later worden dit bessen waar vogels zich te goed aan kunnen doen. De familie Martens zorgt voor een flink stuk natuurgrasland, deels samen met Brabants Landschap." Verder zijn door de jury een aantal kenmerken benoemt die eruit springen op de Hemelrijksche Hoeve: aanwezigheid van veel bijzondere soorten zoals das, boomkikker, kerkuil en moerashertshooi, aandacht voor cultuurhistorie, overdracht van (natuur)kennis door excursies over bedrijf en in aangrenzend natuurgebied.

In de voetsporen van de das

Waarom is de das bij de Hemelrijksche Hoeve komen wonen? Na de prijsuitreiking neemt Johan Martens u mee over zijn bedrijf, letterlijk in de voetsporen van de das, zodat u zelf kunt ruiken en voelen waarom de das hier een veilig thuis heeft gevonden.

De verrassende natuur op biologische bedrijven

Na het eerste projectjaar hebben Biologica, CLM en KNHM een brochure gemaakt om in woord en beeld aan consumenten, beleidsmakers en agrariërs te laten zien wat biologische boeren doen voor de natuur op hun bedrijf. Het eerste exemplaar van "De verrassende natuur op biologische bedrijven" zal door de vice-voorzitter van Biologica, Hans Levelt, uitgereikt worden aan een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten.

Einde persbericht

Meer info: Biologica, Annelijn Steenbruggen, tel. 030-2339982. Gratis beeldmateriaal kunt u opvragen via: steenbruggen@platformbiologica.nl, of: www.platformbiologica.nl/beeldbank.