ALTERNATIVE VIEW

Afrovibes festival Being Here

VOORAANKONDIGING

AFROVIBES FESTIVAL 2004 BEING HERE,
VAN 23 SEPTEMBER TOT EN MET 3 OKTOBER IN VIJF STEDEN

Van 23 september t/m 3 oktober 2004 vindt in AMSTERDAM, DEN HAAG, UTRECHT, EINDHOVEN EN LEIDEN in verschillende theaters de vijfde editie plaats van het AFROVIBES FESTIVAL met muziek, dans, toneel, muziektheater en film uit Zuid-Afrika. De naam van het festival is Being Here.

Centrum van het festival is dit keer het Frascati Theater in Amsterdam.

Artistiek leider Afrovibes Festival in Nederland.

Gregory Maqoma, de Zuid-Afrikaanse artistiek leider van het festival, is in Nederland van 29 mei tot 10 juni. Gregory Maqoma is een van de meest spraakmakende jonge choreografen in Zuid-Afrika, en was eerder te gast op het Holland Dance Festival in Den Haag. Voor contact of interviews met Gre-gory Maqoma: Tel: 06 44 750 725 of 06 52 06 69 52 of e-mail naar afrovibe@xs4all.nl

Wat maakt het vijfde Afrovibes Festival bijzonder? Thema van het Afrovibes Festival 2004 is tien jaar democratie en vrijheid in Zuid-Afrika. Afrovibes heeft een aantal jonge kunstenaars in Zuid-Afrika uitgenodigd om met een eigen festivalprogrammering hun visie te geven op Zuid-Afrika, op de afgelopen tien jaar democratie, en de betekenis van deze tien jaar voor hun culturele identiteit. Op het vijfde Afrovibes Festival is het woord aan de Zuid-Afrikanen met dans, theater, muziek, film, fotografie en debat. Het festivalteam vertegenwoordigt een nieuwe generatie, die een andere en uitdagende kijk geeft op Zuid-Afrika, straight out of Africa!

Het Festivalprogramma:
Muziektheater:
Hoofdprogramma van het festival is het multimedia muziektheaterstuk Somehow Delightful dat speciaal voor het Afrovibes festival wordt geproduceerd. In april is dit werk in Zuid-Afrika officieel geselecteerd als een van de zes theaterstukken die worden geproduceerd om tien jaar vrijheid en democratie te vieren. Somehow Delightful is een sterk visueel theaterstuk. De première is op het Afrovibes Festival in september.

Choreograaf Gregory Maqoma:In Somehow Delightful wil ik nagaan hoe we onszelf definiëren. Onze wereld is van klei gemaakt, we kunnen haar kneden. Maar wat zegt dat over onszelf? Over waar we vandaan komen, uit een landschap van modderhutten en internet? Je verandert telkens, je past je aan, maar nooit raak je op je gemak. Je wordt deel van een wereld die ergens wel aangenaam is: Somehow Delightful. Maar we blijven vragen: wat is schoonheid? Onze kunst moet blijven provoceren, stereotypen onderuit halen, nor-men en waarden kietelen.

Somehow Delightful is te zien in Amsterdam en in Den Haag.

Dans:
Gregory Maqoma komt met een nieuwe choreografie, Ketima. Ketima opende het New Dance Festival in Johannesburg in 2003. De Zuid-Afrikaanse pers beoordeelde Ketima als het beste moderne dansstuk van 2003, dat alle beelden en ideeën over zwarte klassieke dans in Afrika op zijn kop zet. Voordat Ketima naar Londen en New York gaat, komt het eerst naar het Afrovbes Festival in Nederland. Ketima is te zien in Den Haag, Amsterdam, Eindhoven.

Toneel:
At Her Feet is een one-woman toneelstuk, dat gaat over de ingewikkelde levens van jonge moslim vrouwen in Kaapstad, over traditie en moderniteit, westerse cultuur en Islam. Actrice Qanita Adams spint verhalen uit monoloog, zang, dans en poëzie en doet dat in zes verschillende rollen. At Her Feet is aangrijpend, indringend en hilarisch. At Her Feet kreeg lovende kritieken tijdens het Grahamstown Festival in 2003 en is opgevoerd op het Womens Arts Festival in Johannesburg en in Botswana.
Rondom de opvoering van At Her Feet worden debatten georganiseerd over Islam, vrouwen en Westerse cultuur. De schrijfster Nadia Davids is hierbij aanwezig. At Her Feet is te zien in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Leiden.

Film:
In samenwerking met filmfestival Africa in the Picture brengt het Afro-vibes festival 2 documentaires over 10 jaar democratie in Zuid-Afrika, uit het project TEN van SABC1 (South African Broadcasting Corporation). Onder de noemer echte verhalen uit Zuid-Afrika. Beginnende filmmakers geven een persoonlijk beeld van het leven in het nieuwe Zuid-Afrika. Te zien in Amsterdam, Den Haag, Utrecht.

Muziek:
HIPHOP uit Zuid-Afrika met Tumi and the Volume. Zij treden op in een dub-belconcert met de Nederlandse hiphop band Relax. Eerder hebben Tumi and the Volume & Relax samen in Zuid-Afrika opgetreden. Daarnaast treedt de jonge Zuid-Afrikaanse jazzvocaliste Tutu Puoane en haar kwartet op. Te horen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht.

Informatie over het Afrovibes festival: afrovibe@xs4all.nl Tel: 06 44 750 725 / 06 52 06 69 52
Binnenkort opent de nieuwe website voor meer informatie over het festival

28 mei 04 15:50