AFROVIBES

zuidafrikaans cultureel festival in drie steden

afrovibes festival 2004 'being here'
amsterdam, den haag, eindhoven
23 september - 6 oktober

Van 23 september t/m 6 oktober 2004 in AMSTERDAM, DEN HAAG EN EINDHOVEN in verschillende theaters de vijfde editie van het AFROVIBES FESTIVAL met muziektheater, dans, toneel, film en beeldende kunst exposities uit Zuid-Afrika. De titel van het festival is BEING HERE!

Artistiek leider is Gregory Maqoma, eerder te gast op het Holland Dans Festival in Den Haag.

Wat maakt het vijfde Afrovibes Festival bijzonder: Afrovibes Festival 2004 is 'Zuid-Afrika 10 jaar vrij'! Een team jonge 'cutting edge' kunstenaars in Zuid-Afrika heeft een eigen festivalprogrammering gemaakt met hún visie op Zuid-Afrika. Een explosie van diversiteit, een zoektocht naar een nieuwe culturele identiteit. Dat is het culturele klimaat van Zuid-Afrika, dat is Afrovibes. Het woord is aan de Zuid-Afrikanen met dans, theater, muziek, film, fotografie en debat. Het team vertegenwoordigt een nieuwe generatie, met een andere en uitdagende kijk op Zuid-Afrika, straight out of Africa!
Centrum van het festival is dit keer het Frascati Theater in Amsterdam.

Het festivalprogramma:

Muziektheater:
Somehow Deligthful: Zuid-Afrika 10 jaar vrij!
Hoofdprogramma is een wervelend multimedia muziektheater Somehow Delightful, speciaal voor het Afrovibes festival geproduceerd, met zes dansers, percussie, zang, film. In Zuid-Afrika geselecteerd als een van de zes producties om Zuid-Afrika 10 jaar vrij! te vieren. Het is dans, het is muziek, het is film, het is een verhaal, het is een provocatie, het is Zuid-Afrika door de ogen van jonge Zuid-Afrikanen.

Gregory Maqoma: 'In Somehow Delightful ontmoeten dans, muziek, beeldende kunst, toneel en film elkaar. Zij vertegenwoordigen elk een verborgen kant van ons leven en onze geschiedenis. Samen geven ze het beeld van het nieuwe Zuid-Afrika, traditie tegenover modern, armen tegenover een elite.' 'Het filmdeel laat onze herinneringen zien van de eerste 10 jaar vrijheid. De dansers vormen het centrum, zangeres en verteller voegen spanning toe aan het werk van de dansers. Somehow Delightful: een aangename wereld. Maar wat is schoonheid? Onze kunst moet blijven provoceren, stereotiepen onderuit halen, normen en waarden kietelen.'
Amsterdam, Frascasti 24/9 - 25/9 ; Den Haag, De Regentes 1/10- 2/10. Europese première.

Toneel:
At Her Feet: Moslima in Kaapstad.
One-woman toneelstuk over de ingewikkelde levens van jonge moslim vrouwen in Kaapstad, over traditie en moderniteit, westerse cultuur en Islam. Stelt vooroordelen over moslims aan de kaak, maar gaat hoofddoekjes en eerwraak niet uit de weg. Actrice Qanita Adams spint verhalen uit monoloog, zang, dans en poëzie, in zes verschillende rollen. At Her Feet is aangrijpend, indringend en hilarisch. Kreeg lovende kritieken op het Grahamstown Festival 2003 in Zuid-Afrika, het Women's Arts Festival in Johannesburg en in Botswana. Rondom de opvoeringen van At Her Feet worden debatten georganiseerd over Islam, vrouwen en Westerse cultuur. De schrijfster Nadia Davids is hierbij aanwezig.
Den Haag, Zcala (v/h Volksbuurtmuseum) 25/9; Amsterdam, Theater Ganzenhoef 26/9, Frascati 27/9 - 29/9; Eindhoven, Plaza Futura 30/9. Europese première (in Den Haag).

Dans:
Ketima: zet beelden over zwarte dans op hun kop. Gregory Maqoma gaat met een nieuwe choreografie terug naar zijn oorspong en toont een angstaanjagende blik op de zwarte Zuid-Afrikaan. Ketima opende het New Dance Festival in Johannesburg in 2003. Door de pers in Zuid-Afrika als het beste moderne dansstuk in Zuid-Afrika van 2003 gezien, dat alle beelden en ideeën over zwarte klassieke dans in Afrika op zijn kop zet. Na Londen en Zürich komt Ketima naar het Afrovibes Festival in Nederland.
Den Haag, Korzo 23/9; Amsterdam, Theaterschool 26/9; Eindhoven, Plaza Futura 29/9
Nederlandse première (in Den Haag).

Film:
Gay film uit Zuid-Afrika: Proteus van John Greyson & Jack Lewis. Geselecteerd voor de Berlinale 2004. Grotendeels gesproken in het Afrikaans met Engelse ondertiteling. Over de Hollandse nederzetting in Zuid-Afrika in de 18e eeuw. Een jonge zwarte Afrikaan wordt in 1725 gearresteerd en opgesloten op Robbeneiland. Daar ontmoet hij een blanke Hollandse matroos. De twee mannen raken verliefd en beginnen een langdurige sexuele relatie, stilzwijgend geaccepteerd door de bewakers van Robbeneiland. Door jaloezie en verraad komt er toch een proces, met grote gevolgen. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Wat gebeurt er wanneer scheidslijnen tussen sexualiteit, ras en sociale klasse worden overschreden.
Eindhoven Plaza Futura 26/9; Amsterdam Rialto 30/9 - 3/10; Den Haag, Filmhuis 4/10 - 6/10
Nederlandse première (in Eindhoven).

Muziek
Dubbelconcert Afrojazz met Marcuss Wyatt, Tutu Puoane en Sean Bergin.
Tutu Puoane, jonge Zuid-Afrikaanse jazz vocaliste en Standard Bank Artist of the Year 2004, treedt op met haar Quartet en met de Zuid-Afrikaanse trompettist Marcus Wyatt. Marcus speelde op elk groot festival in Zuid-Afrika met de top van de Zuid-Afrikaanse jazz, en op het North Sea Jazz Festival. Sean Bergin en zijn Nansika band maken dit dubbelconcert tot een fantastische gelegenheid voor Zuidafrikaanse jazz en een Zuidafrikaans / Nederlandse jamsession. 'When Marcus plays that horn, listen to the tone, that big warm tone. The voice..... Marcus moves me and touches my soul.' Carlo Mombelli (Prisoners of Strange)
Amsterdam, Bimhuis 1/10

Beeldende kunst en fotografie:
Galerie Chiefs & Spirits in Den Haag brengt i.s.m met het Afrovibes festival beeldende kunst: BEING HERE, 10 jaar vrij! De Zuid-Afrikaanse kunstenaars Clifford Charles (1964), Pauline Mazibuko (1972) en Godfrey Majadibodu (1968) tonen recent werk, speciaal gecreëerd voor het Afrovibes festival 2004. Schilderijen, collages, tekeningen, objecten, grafiek. Clifford Charles bekend van kleurrijk werk en inkttekeningen, exposeerde tijdens de 50e Biënnale in Venetië in 2003.
Den Haag, Galerie Chiefs and Spirits 24/9 - 14/10 Fotografie tentoonstelling van studenten uit Pretoria over 10 jaar democratie in Zuid-Afrika.
Den Haag, Zcala (v/h Volksbuurtmuseum) 25/9 - 3/10


---