Ministerie van Algemene Zaken


1red14760
23-09-2004,Met het oog op morgen, R1, 23.20 uur

VICE-PREMIER ZALM, NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD, OVER:

· GEZONDHEID MINISTER-PRESIDENT

· ALGEMENE POLITIEKE BESCHOUWINGEN

· REKENINGRIJDEN
· EUROCOMMISSARIS KROES

WALLAART
Meneer Zalm, u bent nu een week of twee dienstdoend minister president. Is dat nou een van die zware beroepen waarvan het kabinet zegt die mensen mogen wel eerder met pensioen?


ZALM
Nee hoor, dat kan je wel tot na je 65e blijven doen. Als je het leuk vindt.

WALLAART
Vindt u het leuk?


ZALM
Nou ja leuk, het is niet leuk, de aanleiding is niet leuk natuurlijk. Maar op zich zelf heb ik plezier in mijn werk. Zowel als minister van financiën, maar ook dat vice-premier gedoe, dat doe ik ook met plezier.

WALLAART
De echte premier, meneer Balkenende, die ligt in het ziekenhuis. U heeft veel contact met hem. Ik vroeg me af hoe gaat dat nou, heeft u ook zo'n blackberry zakcomputertje waar al die CDAers mee rondlopen?


ZALM
Nee ik doe het heel ouderwets met de telefoon.

WALLAART
Hoe gaat het met hem?


ZALM
Het gaat beter met hem. Er zijn wat betere berichten. Hij zal nog wel volgende week een operatie moeten ondergaan als alles goed gaat. Want die operatie is dan ook om die wond weer met huidtransplantatie in orde te brengen. Verder krijgt hij erg veel bloemen, kaarten, emails van allerlei mensen uit het land. Dat doet hem erg goed heeft hij me verteld. Dus ik moest vooral iedereen bedanken.

WALLAART
Volgende week is natuurlijk u echte vuurdoop, dan zijn de algemene beschouwingen. Heeft u al een beetje geoefend voor de spiegel?


ZALM
Nee ik doe elk jaar zelf de financiële beschouwingen. Dit zijn de algemene politieke, dus dat is een stuk breder. Er komen ook andere onderwerpen aan de orde. Dat is wel nieuw natuurlijk dat ik dat moet doen. Aan de andere kant: als minister van financiën ben je ook op veel terreinen toch al bezig. En als vice-premier heb ik natuurlijk ook een brede rol. Ook in de

afgelopen tijd. Ik geloof niet dat er volstrekt nieuwe onderwerpen voor mij plotseling op de agenda komen. Maar ik ga me in het weekend wel even goed inlezen in de dossiers waar ik niet dagelijks mee bezig ben.

WALLAART
U wilt niet veel verklappen over wat u daar precies gaat zeggen. Een dingetje toch. Vorig jaar was een van de smaakmakers van dat debat VVD fractie voorzitter Jozias van Aartsen. Vreest u de confrontatie met deze politicus van het jaar?


ZALM
Nee ik geloof ook niet dat er een confrontatie hoeft te zijn. Hij zal ongetwijfeld ook wel wat kritische opmerkingen hebben over het kabinetsbeleid en dan zal ik dat kabinetsbeleid vervolgens zo goed mogelijk verdedigen. Maar ik zie dat niet als een probleem.

WALLAART
Veel mensen zien er naar uit: de clash tussen de twee leiders van de VVD. Hoe gaat u voorkomen dat alle ogen daar gericht op zullen zijn?


ZALM
Daar kan ik helemaal niks aan doen. Journalisten vinden dat een leuk item. Ook als er niks aan de hand is proberen ze er toch nog iets van te maken. Want er is niks zo leuk als ruzie en nog leuker is ruzie binnen één partij. Ook als die ruzie er niet is dan wordt die ruzie nog wel geconstrueerd.

WALLAART
U vraagt er natuurlijk zelf om omdat u geen beslissing in die tegenstelling neemt.


ZALM
Er is geen tegenstelling.

WALLAART
Twee kapiteins op een schip.


ZALM
Nee het is duidelijk. Ik ben de vice-premier ik leid het VVD smaldeel. En hij voorzitter van de fractie en hij leidt de fractie. Dat lijkt me allemaal vrij simpel.

WALLAART
Een van de punten waarover u het wel eens aan de stok zou kunnen krijgen met de VVD is een oud plan, het zogenaamde rekeningrijden. Wat komt er nu weer aan?


ZALM
In het kabinet hebben we vandaag de nota mobiliteit besproken. Met een zeer groot investeringsbudget voor de komende 15 jaar. Zo'n 80 miljard euro bijna. En waar we ook over willen spreken is hoe we ook die discussie over minder vaste lasten en over meer gebruik in rekening brengen, hoe we die weer verder kunnen brengen. En dat is een punt waar de VVD altijd voorstander van is geweest. We hopen dat we daar ook wat verder mee kunnen komen. Ik verwacht daar geen clash over.

WALLAART
De afgelopen jaren zijn er tal van plannen geweest: tolpoorten, spitsvignet, kilometerchips. Wat wordt het dit keer denkt u?


ZALM

Wat we willen doen is dit heel goed voorbereiden. We gaan een platvorm instellen waarin ook de ANWB, milieubeweging, werkgevers, noem maar op, daar zitten vrij veel clubs in. Want er is naar ons oordeel voor iedereen wat te winnen. Voor het milieu is te winnen dat als je niet in de file uitlaatgassen staat te blazen maar gewoon doorrijdt, dat is goed voor het milieu. Voor de automobilist is het prettig als hij door kan rijden, beter weet wanneer hij aankomt. Voor ondernemend Nederland is het natuurlijk ook een kostenbeperking doordat er doorgereden kan worden. Ook belangrijk. Dus volgens mij is hier iets van te maken waar iedereen voordeel bij heeft.

WALLAART
Misschien heb ik nog wel een suggestie voor u. Is het geen idee om voor dat platvorm dat draagvlak moet creëren de Telegraaf uit te nodigen?


ZALM
Die zullen ongetwijfeld dit nauwgezet volgen en daar ook wel verslag van doen.

WALLAART
Want zij hebben het de volgende keer om zeep geholpen, de tolpoortjes.


ZALM
Ik geloof niet dat een krant iets om zeep kan helpen. Dat zijn toch de politici die het voor het zeggen hebben.

WALLAART
Het gaat u best goed af, dat premierschap. Zeg eens eerlijk zou u dat niet gewoon vier jaar willen doen?


ZALM
Dan had ik de verkiezingen moeten winnen. De VVD was derde partij van Nederland en dan moet je je daar bij neerleggen.

WALLAART
Heeft u het helemaal uit u hoofd gezet dat u het ooit wordt?


ZALM
Het enige wat ik nu in mijn hoofd heb is deze periode een goede minister van financiën zijn en af en toe een goede vice-premier.

WALLAART
Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd naar Brussel want beoogd Eurocommissaris Neelie Kroes ligt onder vuur begrijp ik.


ZALM
Ja vooral van Nederlanders. Dat is het masochisme wat Nederlanders altijd kenmerkt.

WALLAART
Het gaat om vriendjespolitiek bij levering van fregatten. Is het niet schadelijk dat zij dan de schijn tegen krijgt, kan ze zich dat wel permitteren als Eurocommissaris?


ZALM
Ik denk dat het goed is dat als je als eurocommissaris je met mededinging bezighoudt dat je zelf enige ervaring in het bedrijfsleven hebt gehad. Dat betekent ook dat er bedrijven zijn waar je iets mee te maken hebt gehad. Daar is een goede regeling voor te maken en die zal er ook komen. En dan zal ze verder volstrekt onafhankelijk kunnen optreden. Ze heeft ook al

toegezegd dat ze hierna niks meer in het bedrijfsleven gaat doen dus wat dat betreft is ze dan volstrekt los van iedere band

WALLAART
De LPF, de SP, Van Buitenen die zich nu tegen Kroes verzetten die moeten een toontje lager zingen?


ZALM
Ik merk ook dat als ik zelf in het Europees Parlement kom dat het vooral de Nederlandse parlementariërs zijn die het hardst met mij op de vuist willen. In plaats van dat ze support geven. Dus op een of andere manier hebben wij niet dat zelfde gevoel dat Fransen of de Spanjaarden hebben van als het iemand van je eigen land is dan probeer je die een beetje te steunen. Nee integendeel als het iemand van je eigen land is dan ga je er nog harder tegen in. (letterlijke tekst, ongecorrigeerd, jw)