Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving3e refereerbijeenkomst 2004
donderdag 23 september, 14.30 - 17.00 uur
De praktijk van de achterdeur
Willem Panders, voorzitter Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN), directeur St. Piramide (deze stichting beheert ook een cannabisverkooppunt in Bussum), coördinator Drugs Informatie & Advies (DIA verzorgt voorlichting en preventietrajecten voor scholen in het voortgezet onderwijs);
Ton Snip, drugsspecialist politie Zaanstreek-Waterland, gastdocent bij de Nederlandse Politie Academie;
Voorzitter: Dike van de Mheen, directeur Onderzoek en Onderwijs, IVO.

Beide twee sprekers zijn beroepsmatig betrokken bij de `achterdeur' (aanvoer van cannabis naar coffeeshops) en lichten toe hoe die praktijk er vanuit hun perspectief uitziet. Willem Panders, die een niet-commerciële coffeeshop in Bussum exploiteert, schetst de dagelijkse praktijk bij de organisatie van de bevoorrading van coffeeshops. Ton Snip, belast met overlastgevende drugshandel op straat en aanpak van hennepkwekerijen, vervolgt met de ervaringen van de politie met productie en aanvoer van cannabis naar coffeeshops. Daarnaast zullen beide sprekers uiteenzetten hoe de achterdeur in hun ogen het beste geregeld zou kunnen worden.

Locatie

De refereerbijeenkomsten vinden plaats in het World Trade Center Rotterdam (WTC). In de centrale hal van het WTC wordt de zaal aangegeven. Vanaf 14.15 uur kunt u hier terecht. Het WTC ligt in het centrum van Rotterdam, aan het Beursplein, hoek Coolsingel, telefoon 010 - 405 44 44.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel stellen wij het op prijs als u zich aanmeldt. U kunt dit doen bij het secretariaat.
Vierde refereerbijeenkomst
Donderdag 18 november 2004, 14.30 - 17.00 uur

Obesitas

Sprekers:
dr. Chantal Nederkoorn, universitair docent / onderzoeker op het gebied van obesitas, eetstoornissen en impulsiviteit; drs. Anne Roefs, onderzoeker op het gebied van obesitas, eetstoornissen en cognitie;
drs. Marieke Werrij, onderzoeker op het gebied van obesitas, cognities en behandeling.
Alledrie zijn zij werkzaam aan de Universiteit Maastricht, Faculteit der Psychologie, capaciteitsgroep Experimentele Psychologie. Voorzitter: Dike van de Mheen, directeur Onderzoek en Onderwijs, IVO.

Obesitas of vetzucht, de extreme vorm van overgewicht, begint steeds meer tot de belangrijkste gezondheidsrisico's voor de Westerse wereld te behoren. Het geeft een groter risico op hart- en vaatziekten, ouderdomssuikerziekte, gewrichtsklachten en psychosociale problemen. In de V.S. lijden de meeste mensen aan obesitas, meer dan 20%, maar ook in Nederland is zo'n 10% obees. Het aantal mensen dat te dik is stijgt bovendien. Zo verwacht de WHO dat in 2025 een kwart van de Nederlandse bevolking aan obesitas zal lijden. Tijdens de vierde refereerbijeenkomst van het IVO van 2004 zal aandacht besteed worden aan zowel de oorzaken en gevolgen van obesitas alsook de behandelmogelijkheden.
Op deze middag zullen de 3 sprekers hun licht over bovenstaande thema's laten schijnen.

Aanmelding voor deelname
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel stellen wij het op prijs als u zich aanmeldt. U kunt dit doen bij het secretariaat. Telefoon: 010 - 425 33 66
E-mail: secretariaat@ivo.nl.
Hier kunt u ook terecht met eventuele vragen.