Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

22-09-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Sudan en Iran onderwerp van gesprek tijdens EU-VS ontmoeting in New York

'De Europese Unie en de VS zitten op één lijn wat de situatie in Sudan betreft', zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot vandaag na een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in New York.

Volgens minister Bot, die sprak als de voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zijn Europese collega's nog eens gezegd dat hij discussies over 'genocide in Darfur of niet' op dit moment minder belangrijk vindt.

Minister Bot, die in New York sprak in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, stelde: 'Het gaat er om hoe we deze verschrikkelijke situatie rechtzetten'.

De Europese Unie zal de Afrikaanse Unie stevig blijven steunen om de crisis in Darfur te beëindigen. 'De Afrikaanse Unie vindt dat dit probleem door Afrikanen moet worden opgelost. De EU verleent hierbij financiële en logistieke steun. Maar wie voorstelt dat er Europese troepen naar Sudan moeten worden gestuurd, kent de situatie daar niet goed. Dat zou de zaak alleen maar verergeren: Afrikanen willen daar geen Europese militairen zien', aldus de minister.

De Europese Unie zal echter wel bekijken of enkele tientallen politie-mensen kunnen worden gestuurd met een waarnemings-missie.

Minister van Buitenlandse Zaken Bot besteedde tijdens een persconferentie in New York na een gesprek van de 25 EU-ministers van Buitenlandse Zaken met hun Amerikaanse collega Powell ook aandacht aan de kwestie Iran.

Minister Bot zei dat de Europese Unie en de VS het erover eens zijn dat Iran haar nucleaire activiteiten moet opschorten. Iran zegt dat de verrijking van uranium alleen voor civiele doeleinden is bedoeld, maar de EU wenst dat het internationale atoomagentschap IAEA dergelijke activiteiten op de voet kan volgen.

http://www.eu2004.nl/20040922-191721-W