SILICON POLDER FUND

Thema avond Silicon Polder Fund BV

Donderdag 23 september; hoofdkantoor Microsoft

Debat toekomst Nederlandse software-industrie

SCHIPHOL-RIJK, Verdwijnt de Nederlandse software-industrie naar Azië of Oost-Europa. Zet het herstel van de ICT-sector door? en Welke ICT-producten gaan het maken in de nabije toekomst? Dat zijn enkele vragen die aan de orde komen tijdens een debat over de toekomst van de Nederlandse software-industrie. Dat vindt donderdagavond 23 september, plaats in het hoofdkantoor van Microsoft in Schiphol-Rijk, twee dagen na Prinsjesdag.
Sprekers en deelnemers aan het debat zijn Philips-topman Hans Streng, algemeen directeur Gerard Sanderink van automatiseringsbedrijf Centric, ICT-publicist Henny van der Pluijm en directeur productmanagement Bas van der Veldt van AFAS Software. Organisator is het Silicon Polder Fund, een investeringsfonds voor softwarebedrijven.


---Wordt Sint Petersburg het volgende Bangalore?--- Hans Streng, CEO Philips Software en vice-president Royal Philips Electronics, constateert dat de grote consumentenmarkten ook de komende jaren in Azië liggen (China en Japan).
Naar zijn mening is het een misvatting om te denken dat grote multinationals het gevecht op deze markten aan kunnen door westerse ideeën te implementeren in India en de producten vervolgens te verkopen in China en Japan. In zijn visie moet de complete businessnaar Azië worden verplaatst.
Daarnaast gaat Streng in op het ontwaken van softwarereus Oost-Europa en met name Rusland. Wordt Sint Petersburg de opvolger van Bangalore in India?


---Te weinig focus op innovatie---
Twee andere sprekers, Gerard Sanderink van Centric en Bas van der Veldt van AFAS Software, plaatsen in tegenstelling tot Streng grote vraagtekens bij het uitbesteden van software-ontwikkeling naar lage lonenlanden (offshore development).
Sanderink maakt zich verder grote zorgen over het gebrek aan overheidssteun voor innovatie, de motor van de kenniseconomie. We zijn te breed bezig, waardoor we waarschijnlijk bitter weinig bereiken. Van der Veldt geeft onder meer een toelichting op zijn stelling dat er geen toekomst is voor middelgrote automatiseringsafdelingen.


---Draadloos, mobiel en intelligent---
Volgens ICT-publicist Henny van der Pluijm is de recessie in de Nederlandse ICT-branche voorbij. Hij vat de toekomstkansen van de sector (tot 2010) samen met de woorden: draadloos, mobiel en alom aanwezig. En constateert dat Nederland grote kansen laat liggen in het ontwikkelen van innovatieve software, bijv. robots.