Gemeente Amsterdam

Guy Bourdin in Foam
21 september 2004 - Djoe Lan Tan

In fotografiemuseum Foam is vanaf donderdag 23 september tot 6 januari 2005 de tentoonstelling 'Guy Bourdin', de modefotograaf te zien.

Guy Bourdin deed het in de jaren 70 totaal anders dan zijn vakgenoten. Zijn zorgvuldig geënsceneerde, surrealistische modefoto's zijn een mengsel van elegantie en banaliteit, overgoten met de suggestie van geweld en pornografie. Zijn modellen hadden het dan ook zwaar te verduren. Zijn publiek werd steeds weer verrast, geshockeerd, geboeid.

Guy Bourdin (1928-1991)

In de jaren '70 en '80 bliezen de foto's van deze Franse modefotograaf de modefotografie nieuw leven in. Bourdin was een meester in het creëren van beelden, die vaak zijn doordrongen van een verontrustend surrealisme, grafisch zeer sterk maar met een vervreemdend effect. Uitgedaagd door de opdracht om de lezer te verleiden met wederom een paar schoenen of nòg een jurk maakte hij foto's die vol zaten met impliciete verhalen waarin het product zelf een ondergeschikte rol speelde. Bourdin brak in zijn mode- en reclamefotografie drastisch met de tot dan toe geldende conventies.

© Gemeente Amsterdam