Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 23 september 2004

KUNSTPROJECT VAN 733 DAGEN

'MOVING THE WORLD - DE DAM' NADERT FINALE

AMSTERDAM - Na twee jaar is de uitwisseling tussen Amsterdam en 8 wereldsteden bijna een feit. Op het WITTENBURGERPLEIN in Amsterdam centrum is sinds gisteren een emblematische wind -en navigatieroos geinstalleerd waarin al het verscheepte materiaal uit Casablanca, Antwerpen, Kopenhagen, Oslo, Ankara, Jakarta, Athene en Cairo gelegd zal worden.

Het kunstproject 'Moving the World' verplaatst materiaal van de ene cultuur naar de andere cultuur en wil op deze manier (door deze Art Action) mensen en culturen met elkaar verbinden. Scorselo & Swart (Joseph Scorselo, 1948 US en Fenna Swart, 1968 NL) verplaatsen de ORIGINELE DAMKEITJES naar acht verschillende internationale pleinen en verruilen dit voor nieuw 'sporen' materiaal. De gehele Art Action ( organisatie, het overleg, de vergunningen en het uiteindelijke transport ) wordt vastgelegd op film.

Op het Wittenburgerplein zal een zgn. windroos te zien zijn. Hierin komen alle stenen uit alle windrichtingen te liggen. Een gedeelte van de Damkeitjes zal in een buitenste cirkel om de ster heen liggen, zodat iedereen eromheen kan lopen en precies kan zien waar de stenen vandaan komen. Door toevoeging van dit kunstwerk wordt de band met de geschiedenis en de interculturele betekenis van de stad Amsterdam (her)bevestigd en versterkt.

Het kunstproject: 'Moving the World- de Dam' is volgens Scorselo&Swart bedoeld om het kritisch denken te stimuleren en de waarde van de verschillende individuele culturen tezamen in 9 wereldsteden, anno 2004, te eren.

Sinds 1998 voert het duo Scorselo & Swart, maatschappijkritische en controversiële Art Actions uit in Nederland en buitenland die vaak aanleiding geven tot discussie. Zo 'kruisigden' zij zichzelf in 2002 in de Art Action: 'CRUCIFIXION' op het Museumplein in Amsterdam en daarna in DOCUMENTA, Kassel. Met 'SURRENDER TO INDIFFERENCE' evacueerden zij het Spui en werden er gedurende een week 100 'slachtoffers' door de stad verspreid. Eerder maakten ze de Art Action: '1000 STOELEN OP DE DAM' waarmee zij kritiek uitten op het besluit van het Prins Bernhard Cultuurfonds om bijna drie ton uit te trekken voor nieuwe stoelen in de Nieuwe Kerk voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Maxima. In de zomer van 2000 liepen zij in 100 dagen de 'HOLLAND BORDER WALK 2000' en 1999 maakten zij een serie van drie Art Actions op de Dam: 'DE DAM BORDER PROJECTS 1999'. In 2003 lanceerden zij het internationale kunsproject MOVING THE WORLD, met de Art Action: DAM BORDERS REVISTED in de Ringdijk van Amsterdam. Moving the World eindigt met de opening van het Wittenburgerplein in Amsterdam, en acht culturele evenementen in Casablanca, Oslo, Kopenhagen, Athene, Antwerpen, Jakarta, Ankara en Cairo eind 2004 en 2005.

AMSTERDAM - WITTENBURGERPLEIN 23 september 2004 - NETHERLANDS Foto: F. Swart

Meer info:
www.Scorselo-Swart.com


---- --