Mazda

23-9-2004

Wereldpremiere Mazda5 en Mazda6 MPS

De Autosalon van Parijs beleeft dit jaar de première van twee volledig nieuwe Mazdas, die ongetwijfeld kunnen rekenen op nog meer enthousiasme bij een groeiend aantal Europese klanten. Het gaat om de nieuwe Mazda5 en het vlaggenschip uit de Mazda6 serie, de spannende nieuwe Mazda6 MPS.

Mazda5: een heldere nieuwe dimensie in Zoom-Zoom plezier

De Autosalon van Parijs is dit jaar de plek waar de volledige nieuwe Mazda5 zal worden geïntroduceerd. Een auto bedoeld voor uiteenlopende activiteiten en ontworpen om een maximum aan comfort, functionaliteit en rijplezier te bieden. Het exterieur is stijlvol en oogt evenwichtig door de harmonieuze verhoudingen, die een praktisch gebruik en evenwicht uitstralen. Dubbele schuifdeuren met een opening van 700 mm geven toegang tot een interieur met ruimte voor maximaal zeven volwassenen. Het interieur is ontworpen als een centrale ruimte, die ervoor zorgt dat de passagiers niet alleen comfortabel reizen, maar ook makkelijker met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor is de nieuwe Mazda5 de ideale auto voor het reizen met meerdere personen.

In de nieuwe Mazda5 heerst niet alleen een aangename atmosfeer, de passagiers beschikken ook over een uitermate flexibel interieur. De Mazda5 beschikt over vier innovatieve achterstoelen met de mogelijkheid om een zevende Karakuri-stoel of een Karakuri-box uit de tweede rij stoelen te klappen, waardoor extra gebruiksgemak ontstaat. De tweede rij stoelen kan horizontaal en verticaal worden versteld. Er zijn meer dan voldoende opbergcompartimenten en zowel de tweede als de derde rij stoelen kan volledig worden neergeklapt, waardoor een brede laadruimte met een nagenoeg vlakke laadvloer ontstaat.

In het model op de Mazda-stand in Parijs zijn voor entertainment in het plafond een 7-inch LCD-scherm en een DVD-speler aangebracht, waardoor passagiers vanaf de tweede en derde rij stoelen films kunnen bekijken of CDs kunnen afspelen.

Verder is er een aansluiting gemonteerd in de bekleding van de derde rij stoelen waarop een game console of een videocamera kan worden aangesloten. De auto is tevens uitgerust met een audiosysteem voorzien van een harde schijf, waardoor passagiers kunnen genieten van uren luisterplezier. Deze systemen zijn niet in alle landen leverbaar, maar in sommige landen wel binnen het lokale accessoirepakket.

Bij de Mazda5 telt echter niet alleen het comfortabele en flexibele interieur. De auto zorgt voor veel extra Zoom-Zoom rijplezier door zijn aandrijflijn: de nieuwe 2.0 liter common-rail turbodieselmotor is verkrijgbaar in twee versies: een standaard versie met een vermogen van 81 kW/110 pk en een krachtigere uitvoering met een vermogen van 105 kW/143 pk, beide voorzien van een dieselroetfilter en een nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze aandrijflijn levert pittige en soepele prestaties en een krachtig koppel gecombineerd met een laag brandstofverbruik en lage brandstofemissies.

Als uitbreiding op de aandrijflijnen van de Mazda5 zijn twee 4-cilinder benzinemotoren verkrijgbaar: een 1.8 liter met een vermogen van 85 kW/115 pk en een 2.0 liter met een vermogen van 107 kW/145 pk, beide in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Deze motoren leveren lineaire, krachtige prestaties en hebben een laag brandstofverbruik en lage emissies. De Zoom-Zoom wegligging en besturing zijn een vanzelfsprekend onderdeel van de Mazda5 ervaring. Onafhankelijke wielophanging met McPherson-veerpoten vóór, multilink wielophanging achter en een elektro-hydraulisch bekrachtigd stuurinrichting (EHPAS) zorgen voor een uitstekend contact met de weg en een directe besturing.

Mazda6 MPS: de ultieme Zoom-Zoom sedan

De Mazda5 deelt zijn podiumplaats tijdens de Autosalon van Parijs 2004 met het opwindende nieuwe vlaggenschip van de Mazda6-serie: de Mazda6 MPS. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze in Noord-Amerika Mazdaspeed6 en in Japan Mazdaspeed Atenza gaan heten. De Mazda6 MPS beschikt over kenmerken die deze auto tot een van de meest opwindende en best rijdende sedans maken. Vóór alles is er een nieuw ontwikkelde
2.3 DISI turbo benzinemotor die een maximumvermogen van 191 kW/260 pk levert bij 5500 t/min en een maximumkoppel van 380 Nm bij slechts 3000 t/min. De motor levert daarmee topacceleraties en een uitstekende handelbaarheid binnen het hele vermogensgebied. Dit alles in combinatie met een nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak, ontworpen om het maximale uit de motor te halen. Deze nieuwe aandrijflijn wordt aangevuld met een volledig nieuw Active Torque Split All-Wheel Drive systeem voor een superieure tractie onder alle rijomstandigheden.

De carrosseriedelen zijn stijver geworden en de wielophanging en remmen zijn verbeterd en afgestemd op het grote motorvermogen van de auto. Deze eigenschappen maken de nieuwe Mazda6 MPS niet alleen tot de snelste sedan van Mazda, maar bieden bovendien een ideaal evenwicht tussen het plezier van geweldige prestaties en optimale handelbaarheid.

De nieuwe Mazda6 MPS is niet alleen een fantastische auto om in te rijden, het is ook een geweldige auto om naar te kijken en om in te zitten. Aan de buitenkant oogt de auto zowel dynamisch als verfijnd, terwijl hij aan de binnenkant royaal plaats biedt aan vijf volwassenen, met materialen en bekleding die aan het interieur dat uitgesproken gevoel van kwaliteit geven dat Mazda eigen is. Deze eigenschappen bij elkaar maken van de Mazda6 MPS de ultieme uitdrukking van Zoom-Zoom rijplezier in de vorm van een stoere en uitermate sportieve sedan.

Klik hier voor de technische gegevens.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws rond de Mazda5? Klik dan hier om u aan te melden voor de Mazda5 email nieuwsbrief.