Socialistische Partij

ROOD, Dwars, JS bepleiten meer samenwerking moederpartijen

23-09-2004 * De jongerenorganisaties ROOD, Dwars en JS hebben hun moederpartijen SP, GroenLinks en de PvdA opgeroepen vaker samen te werken aan linkse alternatieven voor het rechtse kabinetsbeleid. In perscentrum Nieuwspoort werd het Peper Manifest overhandigd aan Jan Marijnissen, Wouter Bos en Femke Halsema.

ROOD-voorzitter Driek van Vugt: Op dit moment hebben we in Nederland te maken met een kabinet dat onder de dekmantel van eigen verantwoordelijkheid een keihard ieder voor zich beleid voert. Het tweede kabinet Balkenende is bezig in rap tempo de verzorgingsstaat af te breken en het milieu te verkwanselen. De drie linkse Politieke Jongeren Organisaties roepen de drie linkse oppositiepartijen op samen een concreet alternatief te bieden voor dit regeringsbeleid.

Alleen door met elkaar samen te werken in een linkse coalitie kan een krachtig alternatief worden geboden voor het beleid van dit kabinet. Of het nu gaat om de sociale zekerheid, de gezondheidszorg of het onderwijs, links vormt het alternatief!

Jan Marijnissen, Femke Halsema en Wouter Bos namen het Peper Manifest officieel in ontvangst en reageerden positief op het initiatief. Marijnissen: Op veel punten werken we al samen, en we hopen dat in de toekomst nog vaker te kunnen doen. Femke Halsema prees het lef van de jongeren: Ook omdat ze de keuze durven te maken om in het manifest onderwerpen op te nemen die momenteel niet in de mode zijn, zoals internationale samenwerking. Wouter Bos deed de suggestie om ook eens te peilen of de jongeren van de ChristenUnie zich willen aansluiten bij een oproep voor progressiever beleid. Ook daar zijn mensen met goede ideeën aanwezig. En vanmiddag presenteren de hier aanwezige partijen een alternatief voor de VUT/prepensioen, sámen met de ChristenUnie en de LPF. De vraag uit de zaal of de Jonge Fortuynisten dan ook benaderd moesten worden, werd door Femke Halsema beantwoord met een kwinkslag: Ja, zodra zij internationale samenwerking bovenaan de agenda zetten.

* Lees het Peper-manifest online

---

Reacties

21-09-2004 Marijn Schrijver
Ik ben aangenaam verrast door dit bericht, ben ook een voorstander van linkse samenwerking. Alleen was ROOD dat nooit zo. Waarom nu wel? Wie kwam met het initiatief? Wie heeft er voor ROOD aan het manifest gewerkt? En, heeft ROOD dit onafhankelijk van de SP gedaan? Zou het bestuur dit berichtje compleet kunnen maken met antwoorden op deze vragen, dankjewel.

21-09-2004 Driek
Hoi Marijn, in antwoord op je vragen. Hoezo was ROOD nooit zo voor linkse samenwerking? Dat is onjuist. Links zou meer moeten samenwerken om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Dwars kwam met het initiatief, die eer komt ze wel toe. Goede vraag dus. Namens ROOD heeft de voorzitter de onderhandelingen gevoerd, na overleg in zowel het bestuur als in het ContactPersonenOverleg. Onafhankelijk van de SP? We doen alles, dus ook dit, in goed onderling overleg. Blij dat je aangenaam verrast was, je zult niet de enige zijn. Laten we hopen dat dit een voorbode is voor een krachtige linkse vuist. Die zullen we nodig hebben met zo'n kabinet.

22-09-2004 Vincent Booms
oke, maar ROOD heeft nooit graag meegewerkt met andermans ideeen. en aangezien ROOD in overleg met de SP dit gedaan heeft gaat het voor ROOD dus ook niet op dat we de goede lijn willen laten zien aan de partij. Worden we niet in zn geheel voor de kar voor groenlinks gespand die via deze weg de samenwerking wil bespoedigen (met haar schaduwkabinet in het geheugen)?

---