AutoRai

23-9-2004

Nieuwe Ford Focus Vignale Concept: 2 auto's in één

Ford heeft aan La Collection Focus op de Autosalon van Parijs 2004, nog een onverwachte ster toegevoegd: een conceptauto, gebaseerd op de nieuwe Ford Focus.

De Ford Focus Vignale Concept is een elegant, stijlvol model dat zich laat omschrijven als twee auto's in één, een ontwerp vol flair en waarvan de eigentijdse details subtiel verwijzen naar de klassieke Italiaanse sportauto van weleer, zegt Ehab Kaoud, verantwoordelijk voor het ontwerp.

De Focus Vignale Concept is het resultaat van een unieke studie naar de mogelijkheden voor toekomstige Focus-versies en maakt in Parijs zijn opwachting in gezelschap van de volledig nieuwe generatie Focus.

Wij zijn van mening dat het dynamische design van de nieuwe Ford Focus een fantastische basis biedt voor de ontwikkeling van nieuwe modellen die onze klanten zeer zeker zullen waarderen, zegt Derrick Kuzak, Vice President Product Development bij Ford of Europe. De Ford Focus Vignale Concept laat duidelijk zien dat er reële mogelijkheden zijn om met het geheel nieuwe Focus-programma allerlei specifieke nichemarkten te betreden.

Band met Italië
The Focus Vignale Concept ontleent zijn naam en vormgeving aan de befaamde Italiaanse ontwerper Alfredo Vignale (1913 1969) die een historische rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de Europese Ford-modellen. Met zijn bedrijf Carrozzeria Vignale had hij tijdens de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw reeds een groot aantal stijlvolle 2-deurs sportauto's gebouwd voordat hij in 1969 overstapte naar De Tomaso Automobili, een onderdeel van Ford Motor Company.

Metamorfose van stemming en functie
Stel je eens voor. Het is een koele zomerochtend. Je staat vroeg op om in je coupé een pittige tocht te maken over de verlaten bergwegen. Rond lunchtijd zak je weer af naar de kust waar de zon warmer is en het flanerende publiek zich vergaapt aan de voorbijkomende cabriolets. Voor zulke dagen is deze auto ontworpen!

Chris Bird
Director of Design
Ford of Europe

Eigenlijk is de Focus Vignale Concept niet één auto maar zijn het er twee ideaal voor wisselende stemmingen en omgevingen.

Volgens de ontwerpers van Ford roept de Focus Vignale Concept, ongeacht de weersomstandigheden, gevoelens op van verlangen en zelfs een vleugje jaloezie. Als stijlvolle en sportieve coupé die in de herfst en de winter niet aan aantrekkingskracht inboet, is de Vignale een combinatie van elegantie, luxe, comfort en veiligheid.

De auto heeft een dynamische en eigen uitstraling en belooft de plezierige rij-ervaring te bieden waar Ford om bekend staat.

Met slechts één druk op de knop verandert de coupé moeiteloos in een echte cabriolet. De kofferbak gaat geluidloos open en de intrekbare hard-top verdwijnt er netjes in. En plotseling roept de auto beelden op van zorgeloze autoritten met het dak naar beneden en de wind die vrij spel heeft.

Als de auto in een cabriolet verandert, wordt pas goed duidelijk dat bij de afwerking en materiaalkeuze kwaliteit centraal heeft gestaan. Dit wordt verder onderstreept door de subtiele designelementen die zijn geïnspireerd op de hoogtijdagen van de Italiaanse sportauto.

Eén van de facetten van het prachtige design van de Focus Vignale Concept is de portiergreep. Uitgevoerd in glanzend aluminium, is dit een moderne versie van de portiergrepen op de spyders die Alfredo Vignale in de jaren zestig heeft ontworpen. Maar in tegenstelling tot het origineel uit die tijd, volstaat nu een eenvoudige druk op de knop om de vergrendeling elektronisch te activeren zodat het portier op stijlvolle wijze kan worden geopend.

De portiergreep is voorzien van prachtige details en het oppervlak voelt zijdezacht aan, zegt hoofdontwerper Kaoud. Je kunt er gewoon niet van afblijven.

De Ford-designtaal van de productiemodellen is duidelijk terug te vinden in het opvallende lijnenspel en de geprononceerde carrosseriedelen. Op basis hiervan hadden de ontwerpers van het concept een voor het C-segment unieke mogelijkheid om een prachtige coupéversie te bouwen zonder dat er allerlei lastige concessies hoefden te worden gedaan aan de ruimte, iets wat vaak het geval is bij een cabriolet met een intrekbare hard-top.

Anderen zijn bereid om bij zo'n auto compromissen te accepteren, maar wij wilden dat niet, vervolgt Kaoud. Wij vonden dat dit in eerste instantie een mooie, sportieve coupé moest zijn omdat de realiteit gebiedt dat de hard-top in grote delen van Europa vaker wel dan niet gebruikt wordt. Een superieure coupé die kan worden omgetoverd tot een stijlvolle cabriolet, geeft de Focus Vignale Concept zijn unieke tweeledigheid.

Het werk van het Ford designteam heeft geresulteerd in een uitvoering met een hoge mate van samenhang. Alleen de onderbroken lijnen aan de basis van de prachtig vormgegeven C-stijl, verraden het feit dat de Focus Vignale Concept een intrekbare hard-top heeft.

Optimale aantrekkingskracht
Het exterieur is afgewerkt in de kleur Amalfi, een zachte, lichte tint die subtiel verwijst naar de frisheid van de zee en die de Focus Vignale Concept een verfijnde, luxueuze uitstraling geeft.

Aan het exterieur valt verder het gebruik op van gepolijst aluminium, een verwijzing naar het chroom van de beroemde toerwagens uit de Italiaanse autohistorie. Bij de dorpels loopt een horizontale, smalle strip van gepolijst aluminium over de gehele lengte van de auto. Deze streep wordt gecompleteerd door een tweede horizontale strip die onder de zijruit is aangebracht. Zij benadrukken het zelfvertrouwen dat de auto uitstraalt.

De ruiten van de Focus Vignale Concept zijn uitgevoerd in Acqua, een blauwgroene tint die aan het karakter van de auto een gevoel van exclusiviteit verleent en als coupé de interieurkleuren op elegante wijze verzacht. Als de coupé weer verandert in een cabriolet en het zonlicht stroomt het interieur binnen, dan accentueert het resulterende contrast de twee-in-één-gedachte.

Een nieuwe grille met een fraaie afwerking in chroom doet eveneens vermoeden dat de Focus Vignale Concept door een exclusief merk is gebouwd. Het verschil tussen de concept en de overige modellen in de Focus-modellenreeks zit hem overduidelijk in de horizontale balken die op een mogelijke designrichting duiden.

Laag aangebrachte aluminium accenten bevinden zich aan de voor- en achterkant van de auto zodat de aandacht wordt gevestigd op de luchtinlaten vóór, de uitlaatpijpen achter en de opvallende strip langs de rand van de kofferdeksel tussen de achterlampen.

Diepe, prachtig vormgegeven 20" wielen met brede spaken bieden een oogstrelende combinatie van gepolijst aluminium aan de buitenkant en 'machined' aluminium op de zichtbare oppervlakken aan de binnenkant.

Nadruk op luxe
In de Ford Focus Vignale Concept ligt de nadruk op luxe en dezelfde hoogwaardige afwerking die men ook terugziet in de productiemodellen van de Focus.

"Leer en suède oppervlakken in Amalfi Light geven een gevoel van ruimte dat een aanvulling vormt op het ruime interieur waar de achterpassagiers over meer ruimte beschikken dan in veel cabriolets uit het C-segment", aldus Narendra Karadia, Interior Chief Designer.

Ook in het interieur zijn subtiele Acqua-accenten terug te vinden. Met het stiksel op de stoelen die herinneringen oproepen aan de Italiaanse sportwagens van weleer, is de Acqua filetto-behandeling van de leren Amalfi Light-bekleding een moderne interpretatie die luxe en aandacht voor detail uitstraalt. De kussens zijn voorzien van een horizontaal ribbelprofiel, opnieuw een verwijzing naar het verleden, maar die in de moderne uitvoering verfijnder en luxueuzer is.

Het bovendeel van het dashboard is afgewerkt in Black Abalone-leer, het onderdeel in Amalfi Light-suède. Het design van het exterieur werkt eveneens door in de portierpanelen en de spaken van het stuurwiel.

Het interieur van de Focus Vignale Concept profiteert van een vloeiend, samenhangend design, het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen en de verbeterde afwerking die zichtbaar is bij de nieuwe generatie Focus. zegt Karadia. We hopen dat de wijze waarop wij het design hebben verwezenlijkt, met enthousiasme zal worden ontvangen door de bezoekers van de Parijse Autosalon.

Digitaal ontwerp
Voor de Ford Focus Vignale Concept heeft de Design Group van Ford of Europe een speciaal team samengesteld dat actief was in de designstudio in het Engelse Dunton. Hier had het team de krachtige computers ter beschikking waarmee het concept in een recordtempo volledig digitaal is ontworpen.

Het karakter dat deze auto tot de ideale keuze voor ieder seizoen maakt, is in recordtijd ontworpen om te laten zien hoe zeer de nieuwe Ford Focus-reeks geschikt is om afgeleide versies te ontwerpen voor toekomstige nichemarkten, zegt Chris Bird, Director of Design bij Ford of Europe. "We zijn erg benieuwd naar de reacties op de auto. Naar onze mening bevat de Ford Focus Vignale Concept niet alleen alle sterke punten van de standaard Focus, maar beschikt hij tevens over een aantrekkingskracht die op intuïtieve wijze doorwerkt en het gevoel bespeelt. Dit zal een bijzonder aantrekkelijke karaktertrek zijn van toekomstige Fords."