Politie Friesland

Politieberichten van 23/09 07.00 uur tm 13.00 uur

Fryslân 23-09-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur via 0900 - 8844 bellen met bureau Communicatie.

Fryslân: diefstal uit woningen met babbeltruc
De politie vraagt uw aandacht voor het volgende. De afgelopen drie maanden hebben er regelmatig diefstallen uit woning cq. pogingen daartoe plaatsgevonden in diverse plaatsen in Fryslân. Deze diefstallen worden in alle gevallen bij daglicht gepleegd waarbij de met name bejaarde mensen het slachtoffer zijn.
In de meeste gevallen is er sprake van twee of drie daders. Te weten een man, in gezelschap van één of twee vrouwen. Allen zigeunertype. Maar in alle bekende gevallen altijd als een kleine groep. Verder staat vast dat er gebruik gemaakt wordt van een paarse Volkswagen Golf.
De babbeltruc wordt dan toegepast, waarbij het opvalt dat steeds dezelfde methode wordt toegepast. Bij de voordeur van de woning van het slachtoffer wordt om een pen met papier gevraagd. Hiermee wil men dan een berichtje noteren en achterlaten voor een familielid (meestal een oma), die een paar huizen verderop woont. Het vriendelijke verzoek van de dader(s) is in praktisch alle gevallen een reden om te goeder trouw deze dienst te bewijzen. Het slachtoffer haalt vervolgens uit de woonkamer de gevraagde spullen. De daders volgen dan ongevraagd het slachtoffer naar de woonkamer. Eén van de daders blijft in gesprek met het slachtoffer, terwijl de anderen hun gang konden gaan in de woning. Na vertrek van de daders blijkt dan dat er spullen uit de woning zijn weggenomen. De buit bestaat hoofdzakelijk uit geld, bankpasjes en sieraden.
Tussen 1 mei en 18 september is er door 36 personen aangifte gedaan van diefstal cq. poging daartoe. Alle aangiften wijzen dezelfde richting op waarbij sprake is van dezelfde werkwijze en benadering. Deze aangiften komen uit alle delen van Fryslân.
Wanneer u bovengenoemde werkwijze en/of personen herkend vraagt de politie om direct contact op te nemen met 0900 8844.

Kollumerzwaag: winkeldief aangehouden
Op donderdag is omstreeks 09.30 uur een winkeldief aangehouden aan de Foarwei. De verdachte, een 38-jarige inwoner van Kollumerzwaag, had onder meer koffiemelk, shampoo en suikerklontjes uit een supermarkt weggenomen. Hij wilde de winkel verlaten zonder te betalen. Een 42-jarige inwoner van Kollumerzwaag deed aangifte. De goederen zijn inmiddels teruggegeven aan de winkeleigenaar.

Oosterwolde: drankrijder
Op woensdag is omstreeks 22.15 uur een 37-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden voor het rijden onder invloed. De verdachte viel op door hard rijden. Op het bureau blies de verdachte 655 ug/l. Hij kreeg hiervoor een rijverbod van zeven uur. Daarnaast is zijn rijbewijs ingevorderd.

Hindeloopen: diefstal uit boot
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een gestalde zeilboot. De boot stond op de vaste wal bij een jachthaven aan het Oosterstrand gestald. Uit de boot zijn onder meer een dieptemeter, snelheidsmeter, windmeter en een GPS navigator weggenomen. Een 26-jarige inwoner van Workum deed aangifte.

Oosterwolde: diefstal fietsen uit schuur
In de nacht van woensdag op donderdag zijn uit een schuur die bij een woning hoort aan de Mastenbroek twee elektronische fietsen weggenomen. Ook de bijbehorende laders zijn meegenomen. Een 74-jarige inwoner van Oosterwolde deed aangifte.