Het Nederlandse Rode Kruis

23 september 2004
Rode Kruis start humanitaire projecten in Marokko

Op dinsdag 24 februari 2004 werd de omgeving van de stad El-Hoceima opgeschrikt door een aardbeving. Er vielen 643 doden en ruim 550 gewonden. In totaal zijn duizenden mensen getroffen door de gevolgen van deze aardbeving.

De Marokkaanse Rode Halve Maan heeft na de aardbeving direct actie ondernomen. Beroepskrachten en vrijwilligers zochten naar overlevenden onder het puin. De Marokkaanse Rode Halve Maan hielp met steun van het Internationale Rode Kruis 30.000 mensen door de eerste zes maanden heen. Het zorgde voor onderdak, water en voedsel. Uit Nederland vertrok een hulpvlucht van het Nederlandse Rode Kruis met 150 familietenten, 100 pakken versterkt zeil en 500 keukensets.

Inzamelingsactie giro 7447

Honderden mensen wonen nog in provisorische tenten

In Nederland opende het Rode Kruis gironummer 7447 voor de slachtoffers in Marokko. Er waren diverse inzamelingsacties. Zo was er een benefietvoetbalwedstrijd en kwam een speciale cd-single uit. Deze cd-single was een initiatief van de hoofdrolspelers uit de film Shouf Shouf Habibi. De actie leverde in totaal 200.000,- op.

Het Rode Kruis / de Rode Halve Maan gaat deze mensen helpen

Om te onderzoeken waar dit bedrag het best aan kan worden besteed bezocht Willem Smit van het Nederlandse Rode Kruis onlangs het gebied. Hij ontdekte dat enkele honderden mensen nog in provisorische tenten wonen. "De meeste mensen hebben inmiddels middelen gekregen van de regering om hun huis te herbouwen. Enkele honderden mensen vallen buiten de boot. Zij wonen nog in tenten. Dit zijn vooral mensen die voor de aardbeving een huis huurden. De huizen zijn door de huiseigenaren nog niet herbouwd. Voor deze mensen moet er snel een oplossing komen, want de winters zijn hier erg streng," vertelt Willem.

Nieuwe projecten van start

Van het project maken ook activiteiten voor de kinderen en opleidingen deel uit

Met de opbrengst van de inzamelingsactie vervangt het Rode Kruis de provisorische tenten waarin deze mensen nog wonen door stevige wintertenten. Het Rode Kruis plaatst ook tenten om activiteiten te organiseren voor de kinderen. Daarnaast leidt het vrijwilligers op zodat de bewoners van het gebied beter voorbereid zijn op rampen Het Nederlandse Rode Kruis, het Vlaamse Rode Kruis en de Marokkaanse Rode Halve Maan werken daarbij samen.

Het Amsterdamse Rode Kruis is een stedenverband aangegaan met El-Hoceima. Het Amsterdamse Rode Kruis zal El-Hoceima gaan helpen met de (her-)oprichting van de lokale Rode Halve Maan. Dit stedenverband maakt het mogelijk om op langere termijn meer projecten te realiseren.