Gemeente Tilburg

Datum
23 september 2004

Kleurrijk kunstwerk terug in Sportcomplex Drieburcht

Sinds vorige week hangt er een kleurrijke tegeltableau in het zwembad van Sportcomplex Drieburcht. Het middelpunt van het tableau wordt gevormd door een klok. De omringende tegels laten motieven zien die alle betrekking hebben op water en lucht, zoals zeesterren, vissen en vogels. Het tableau is een kunstwerk van de Tilburgse kunstenaar Kees Mandos en hing vroeger in het inmiddels gesloopte zwembad aan de Ringbaan Oost. Het kunstwerk is ongeveer 9 meter breed en 2,5 meter hoog en heeft een prominente plaats gekregen in de zaal van het sportbad.

Naar aanleiding van een oude foto van het zwembad aan de Ringbaan Oost, is 8 maanden geleden een "zoektocht" gestart naar het kunstwerk. Samen met Openbare Werken en Beleidsontwikkeling heeft het Sportbedrijf het uiteindelijk voor elkaar gekregen om het hele kunstwerk weer in ere te herstellen. Het Sportbedrijf wilde de klok graag terugzien in een zwembad. Het zwembad van Sportcomplex Drieburcht heeft dezelfde rondingen en uitstraling als het zwembad aan de Ringbaan Oost en is uitermate geschikt om de klok weer fantastisch tot fantastisch tot zijn recht te laten komen.

Veel klanten herinneren zich de klok nog en zijn erg blij dat deze weer een plekje heeft gekregen op één van de zwembaden in Tilburg. Het kunstwerk is komend jaar precies 50 jaar oud, maar heeft nog niks aan kwaliteit ingeleverd. Zelfs het 50 jaar oude uurwerk loopt weer als vanouds.

Kees Mandos

Op 25 december 2001 overleed de Tilburgse kunstenaar Kees Mandos. Samen met zijn broer Frans behoorde Kees Mandos tot een kunstenaarsgeneratie die Tilburg een cultureel gezicht gaf. Mandos was een veelzijdig artiest. Hij werkte als kunstschilder, graficus en illustrator. Nog steeds zijn er Tilburgers die zich zijn illustraties uit bijvoorbeeld De Engelbewaarder, Brabantia Nostra en De Meiboom kunnen herinneren. Bovendien was Mandos tot op hoge leeftijd actief als docent.Gemeente Tilburg