PROJECTPARTNERS THE WHISPER

Presentatie Whisperbus, testresultaten en proefrit

PERSUITNODIGING

Apeldoorn, 23 september 2004

Stille, zuinige en schone stadsbus The Whisper: presentatie Whisperbus, testresultaten en proefrit

Het prototype van de Whisperbus, de resultaten van de praktijktesten en het TNO-onderzoek naar de prestaties van de duurzame Apeldoornse bus The Whisper, worden gepresenteerd in een persbijeenkomst op dinsdag 28 september om 10.45 uur. Aansluitend kunt u een proefrit maken in een tweede met wielnaafmotoren aangedreven bus. Het prototype werd in 18 maanden gerealiseerd voor 800.000,- euro. De verwachting was eind 2003 dat The Whisper begin 2004 zou proefrijden in de reguliere dienstregeling van Apeldoorn. Door een aantal oorzaken is hierin vertraging opgetreden. Met de beschikbaarheid van de TNO-resultaten kan nu een goed beeld worden geschetst van het vervolg van het project.

Vooruitblik
Projectpartners in het Whisper-project zijn VDL Berkhof, Connexxion, de gemeente Apeldoorn en e-Traction. Financiële steun was afkomstig van de provincie Gelderland. The Whisper zoals deze nu als testversie en prototype is gebruikt, wordt de komende maanden verbeterd tot een versie die gedurende enkele maanden wordt ingezet in de Apeldoornse stadsdienst. Tegelijkertijd wordt de eerste proefserie ontwikkeld ten behoeve van de preproductie. Het initiatief komt hiermee in een fase waarin de gemeentelijke en provinciale overheid hun bemoeienis afbouwen en de marktpartijen het initiatief volledig overnemen.

The Whisper
De bus heeft een revolutionair nieuwe aandrijfconstructie die gebruikmaakt van elektrische wielnaafmotoren. 's Nachts laadt The Whisper op vanuit het elektriciteitsnet. Overdag wordt dit aangevuld door een dieselgenerator en door terugwinning van elektriciteit bij het remmen.
Deze uitvoering heeft niet alleen grote voordelen ten opzichte van conventionele bussen, maar ook ten opzichte van andere milieuvriendelijke initiatieven op het gebied van openbaar vervoer. Zo is The Whisper niet alleen veel zuiniger met energie en daardoor veel schoner, de bus is ook beduidend stiller. Bovendien kan de aandrijfconstructie worden toegepast in reeds bestaande bussen.

Programma
Het programma van de persbijeenkomst is als volgt: 10.45 uur Ontvangst
11.00 uur Welkomstwoord door projectleider 11.05 uur Presentatie stand van zaken en testresultaten 11.20 uur Presentatie 'The Whisper' en testrit in e-Tractionbus, genodigden kunnen meerijden
11.40 uur Gelegenheid tot stellen van vragen 12.00 uur Einde bijeenkomst

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 28 september 2004, om 10.45 uur bij e-Traction, de uitvinder van de busmotor. Adres: Vissenstraat 36, 7324 AL in Apeldoorn.

Wilt u de bijeenkomst bijwonen? Meldt u dan svp aan bij Reinoud Roukema, projectleider The Whisper, telefoon 055 506 36 14 of mail naar r.en.s.advies@wanadoo.nl Tijdens en na de testrit bieden we persfotografen en cameraploegen uitgebreid de mogelijkheid om de bussen te filmen en te fotograferen.

///////////////////////einde
persuitnodiging/////////////////////////

23 sep 04 15:30