Ministerie van Justitie

Verdachte ontvoering Eibergen opnieuw naar Pieter Baan Centrum

De 37-jarige Michael S., die verdacht wordt van de ontvoering van een 13-jarig meisje uit Eibergen, moet voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft de rechtbank in Zutphen onlangs bepaald, aldus de advocaat van S.

S. ontvoerde half mei het 13-jarige meisje Wei Wei Hu uit Eibergen. Hij nam haar volgens het Openbaar Ministerie in een auto mee naar Duistland waar hij haar misbruikte. De verdachte is in 1995 veroordeeld wegens verkrachting, diefstal, brandstichting en bedreiging. Hij zat sinds 2001 vast in de Utrechtse tbs-kliniek Flevo Future. Na een onbegeleid verlof keerde hij op 11 mei niet zoals afgesproken terug in de kliniek. In de vroege ochtend van 25 mei werden de man en het meisje in het Duitse Munster door de politie aangehouden.

De man zou zich in februari 2004 in de regio Leiden ook al hebben vergrepen aan een 14-jarig meisje. In deze zaak is pas na de ontvoering in Eibergen aangifte gedaan. Het Rechercheteam van de Politie Noord - en Oost-Gelderland in Doetinchem doet onderzoek in beide zaken. De man wordt bovendien verdacht van poging tot ontvoering van twee Duitse meisjes.

Waarschuwingsregeling

Slachtoffers van een misdrijf worden voortaan gewaarschuwd wanneer de dader verlof krijgt of vrijkomt uit een tbs-kliniek. Het Openbaar Ministerie (OM) en de tbs-klinieken maken hierover afspraken. Ook de politie krijgt een seintje wanneer een tbs'er op vrije voeten is, zodat die in de gaten kan worden gehouden. De waarschuwingsregeling moet volgens een woordvoerster van het college van procureurs-generaal een 'waterdichte procedure' worden, zodat fouten kunnen worden voorkomen.

Wanneer het nieuwe protocol kan worden ingevoerd, weet het OM nog niet. Voor de vrijlating van 'gewone' criminelen, onder wie zedendelinquenten, die alleen een gevangenisstrafhebben gehad, geldt al een regeling waarbij slachtoffers en politie worden gewaarschuwd.
* Klik hier voor de reconstructie van de ontvoeringszaak van het meisje in Eibergen

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 23-09-2004